Hoe dit stel een heel bos in Brazilië herplantte met miljoenen bomen

Het Amazonewoud in Brazilië lijkt sneller te verdwijnen dan je met je ogen kan knipperen. Ten gunste van de landbouw worden hele stukken oerwoud gekapt. Lélia en haar man Sebastião besloten precies het tegenovergestelde te doen. Zij kochten een oude veehouderij en begonnen gestaag aan het herplanten van het bos. In 30 jaar tijd wisten ze 2.7 miljoen bomen te planten waardoor ook verschillende diersoorten weer zijn teruggekeerd.

Bomen planten

Ik word altijd heel blij van dit soort verhalen waarin mensen eigenhandig werken aan natuurherstel door het planten van bomen, omdat het zo hoopvol is. Een Braziliaans stel dat met z’n tweeën een boerderij koopt, begint met herplanten van bomen (eerst rondom de boerderij, daarna in de wijdere omgeving) om vervolgens hun kennis te delen via het Instituto Terra, oftewel het Instituut Aarde (goede naam ook). Per jaar kweken ze een miljoen zaailingen om zo het oerwoud gestaag te laten groeien en de verschillende soorten voor de toekomst te behouden.

Het Aarde Instituut

Zo wist het Aarde Instituut van Lélia Wanick and Sebastião Salgado een paradijs te creëren voor verschillende inheemse dieren. Het bracht het water terug in de regio en wist het maar liefst 2000 bronnen in de Rio Doce weer tot leven te wekken en te conserveren (terwijl ze het land in 1990 dor en droog aantroffen). Ze gebruiken educatie als middel om ook toekomstige generaties op de hoogte te brengen van de wonderen van de natuur. Hopelijk kunnen ze zo beetje bij beetje de ‘longen van de wereld’, zoals de Amazone in Brazilië ook wel wordt genoemd, behouden en herstellen.

Brazilië: herstel van het bos

Sebastião wordt in 1944 geboren op een afgelegen boerderij in Brazilië. Hij groeit op in de natuur waar 35 families samen een zelfvoorzienende gemeenschap vormen. Als hij gaat studeren ontmoet hij zijn vrouw Lélia en samen vertrekken ze naar Parijs waar Sebastião eerst als topeconoom werkt en later als fotograaf. Lélia is architect. Als Sebastião de kans krijgt om het gebied uit zijn jeugd over te nemen, doet hij dat. Alleen is er nog maar 1% over van het regenwoud waar hij als kind opgroeide. Het is een dood en dor stuk land wat hem wacht. Niet heel aanlokkelijk misschien, maar het stel besluit al snel om het regenwoud terug te brengen en begint met het planten van bomen.

Lees ook het verhaal van dit echtpaar dat een stuk regenwoud in India herstelde. Of deze man die 30 jaar werkte aan het herstel van de oerbossen in Nieuw-Zeeland. Of deze man, die van een dor en dood stuk land in Texas een prachtig natuurgebied maakte.

Over de schrijver