Dit Finse stadje reduceert de CO2-uitstoot sneller dan waar dan ook

In Noord Finland is het stadje Ii hard op weg om ’s werelds eerste zero-waste gemeenschap te worden. Fossiele brandstoffen worden nu al niet meer gebruikt en de gemeente reduceert de CO2-uitstoot sneller dan welke andere gemeente in Finland dan ook. En dat wil wat zeggen, want het land is behoorlijk ambitieus. Daar waar Nederland pas in 2050 CO2-neutraal wil zijn, wil Finland dit al in 2035 bereikt hebben.

Gehalveerde CO2-uitstoot

Tussen 2007 en 2015 heeft het stadje met 10.000 inwoners de CO2-uitstoot al weten te halveren. Dit hebben ze onder andere voor elkaar gekregen door over te stappen op schone energiebronnen als aardwarmte, zonnepanelen en windenergie. Verder kwamen er meer   elektrische auto’s, werden de recycling mogelijkheden uitgebreid en kwamen er slimme meters. In 2017 ontving Ii dan ook een Europese prijs voor deze prestaties.

Finland

Onderwijs speelt een grote rol

Volgend jaar, in 2020, wil de gemeente dat de uitstoot met 80% is verminderd. Daarmee lopen ze 30 jaar voor op de doelstelling van de Europese Unie. Een belangrijk wapen in de klimaatstrijd is onderwijs. In Ii is klimaat al vanaf de laagste klassen onderdeel van het lesprogramma. “Het meest interessante is om te zien wat voor soort maatschappij je krijgt, als je kinderen al vanaf hele jonge leeftijd bewust maakt van het klimaat,” zegt klimaat actieleider Leena Vuotovesi in een interview met de BBC.

Financiële winst

Het actieve beleid van Ii boekt niet alleen resultaat als het gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot. Er wordt ook geld mee verdiend.  Per jaar wordt een half miljoen euro winst gemaakt. “Als een klein stadje als Ii al kan laten zien dat werken aan een beter klimaat winstgevend is, dan is er geen excuus meer om het niet te doen,” stelt Vuotovesi in hetzelfde interview. “Zelfs wereldwijde uitdagingen kunnen worden opgelost. Iedereen kan dat doen: waar een wil is, is een weg.”

Wat vind jij van dit iniatief in Ii, Finland? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

7 reacties op “Dit Finse stadje reduceert de CO2-uitstoot sneller dan waar dan ook”

 1. ben heel blij met dit soort gemeenschappen en er zijn meer mooie initiatieven, een netwerk van startende eilandjes, dat zich snel uitbreiden kan.
  Samenwerking met een (schoon) doel voor ogen doet wonderen ‘Het kan wel’ is hier echt van toepassing.

 2. Ze hadden beter allemaal hun mobiele telefoon weg kunnen gooien,dat zou pas echt een verschil maken.En ohoh we hebben CO2 terug gedrongen waar de planeet door gevoed word ,maar we nemen straks wel 5g dan sterft wel alles uit maar vangen we miljoenen voor.En het gepeupel leiden we ondertussen af met net te doen of CO 2 gevaarlijk is.Dan jagen we die ook op kosten ,even schuldgevoel aanpraten en dan verdiend de industrie er ook nog lekker aan.En ze trappen er allemaal weer in hahaha…triest

 3. Ik lees in dit artikel niet terug hoe ze dat in de praktijk concreet aanpakken. Daar ben ik juist wel nieuwsgierig naar.

 4. Zet er dan ook even bij dat Finland 2 kerncentrales heeft met ieder 2 reactoren en dat ze alle kolencentrales gesloten hebben, maar > 20TWh van hun electriciteit importeren. En daarvan komen weer grote delen uit grote kolencentrales in Estland en Rusland… Aardige manier om CO2 neutraal te worden toch?

  1. Joost, dit artikel gaat niet over Finland als geheel, maar over dit stadje. Ik vind het super dat een relatief klein stadje zulke initiatieven neemt en laat zien dat je het niet aan landelijke of Europese politici over hoeft te laten. Je kunt vandaag al beginnen. In jouw stad of dorp. Of gewoon in jouw huis en leven.

   Het klimaat is er voor ons allemaal. In actie komen daarvoor kun je ook gewoon zelf doen. Daarvoor hoef je niet te blijven wijzen naar anderen die het nog niet perfect doen 😉

  2. Heel mooi initiatief van Ii! En juist door die kerncentrales zou het Finland best eens kunnen lukken om versneld CO2 neutraal te zijn, zeker met de 5e reactor in Olkiluoto en de 6e in Hanhikivi.
   Zou Nederland ook moeten overwegen, mix van hernieuwbaar en nuclear is een hele mooie, kun je op piekmomenten waterstof maken die weer nodig is voor de industrie.

  3. klop helemaal joost gewoon de verantwoordelijk naar een ander wegschuiven.
   das de makkelijkste weg.
   we moeten ons allemaal niet zo gek laten maken, anders gaan we over de kop.
   er is geen oplossing voor het klimaat, of gaan we stoppen met ons verplaatsen.
   geen autoos en motoren meer en niet meer vliegen en huppa alles is opgelost.
   gewoon je best doen is voldoende

Reacties zijn uitgeschakeld.