5 tips om iets leuks én goeds te doen zonder scherm

 Voor de coronapandemie zat bijna de helft van werkend Nederland al minimaal zes uur per dag achter de computer. Het afgelopen jaar kwamen daar heel wat schermuren bij. We borrelen, pubquizen, bingewatchen en bezoeken liveoptredens allemaal digitaal. Je zou bijna vergeten dat er, naast je gebruikelijke dagelijkse wandelingetje, nog een leven buiten je scherm is. Daarom vroegen we duurzame en creatieve ondernemers die door Triodos Bank gefinancierd worden om tips om leuke én goede dingen te doen zonder scherm.

1. Vergroot de biodiversiteit in je tuin

Nu de temperatuur langzaam stijgt en de eerste krokussen hun kopjes vrolijk boven de aarde uitsteken, gaan je groene vingers spontaan jeuken. Maar zelfs als je geen groene vingers hebt, kan je aan de slag met dit simpele stappenplan van Liedewij Loorbach. Zij is mede-eigenaar van Sprinklr, dat biologische en duurzaam gekweekte planten verkoopt, thuisbezorgt en helpt ze in leven te houden. Tijd dus om de tegels eruit te wippen en je (gevel)tuin, balkon of dakterras te vergroten. Het liefst met inheemse planten, want dat is goed voor de biodiversiteit.

 • Kijk eerst waar de zon staat, hoeveel licht er in je tuin valt en wat voor bodem je hebt. Dat bepaalt namelijk wat voor planten het goed doen in jouw tuin. Niet alle planten zijn geschikt om in de volle zon te staan of in de kleigrond. Dat is dus iets om rekening mee te houden.
 • Daarna ga je bedenken wat je eigenlijk met je tuin wil. Moet er bijvoorbeeld een moestuin komen, speelruimte voor je kinderen en een plek om in de laatste zonnestralen nog een glas wijn te drinken? Daar moet je allemaal rekening mee houden als je het ontwerp gaat maken.
 • Sommige mensen houden van kronkelpaadjes en hoogteverschillen, anderen willen juist een strak aangelegde tuin met rechte lijnen. In de ontwerpfase is het daarom handig om toch stiekem even achter je scherm te kruipen om wat inspiratie op te doen, zodat je straks een tuin krijgt waar je helemaal blij van wordt.
 • Pas als je ontwerp af is, ga je planten zoeken. Die kan je natuurlijk kopen, maar je kan ze bijvoorbeeld ook ruilen of gratis afhalen bij het groeiend aantal plantenbibliotheken of gewoon bij vrienden of familie die wat over hebben.
 • Tot slot komt het echte handwerk: tegels eruit, zand weghalen (want daar groeit niks in), aarde en compost erin en planten maar. Als je een grote tuin hebt, kan je natuurlijk ook gewoon eerst een deel van je tuin doen en de rest bewaren voor later, als je weer even behoefte hebt aan tijd zonder scherm en je handen uit de mouwen wil steken.

Zonder Scherm

2. Maak een wormenhotel van gerecycled hout

Voor wie niet met z’n handen in de aarde wil zitten, maar toch graag naar buiten wil om de natuur een handje te helpen, kan klussen een goede optie zijn om van het scherm los te komen. Met de lente op komst is het namelijk ook weer tijd voor nestkastjes, een moestuinbak of een eigen wormen- dan wel  insectenhotel. Dat kan je allemaal maken van gerecycled hout. Misschien heb je zelf nog wat in de schuur liggen, maar als dat niet zo is, niet getreurd, want op Marktplaats kan je heel veel bruikbaar bouwmateriaal vinden. Verder verkoopt Buurman in Rotterdam en Utrecht ook tweedehands bouwmaterialen.

Hier kan je trouwens niet alleen terecht voor losse bouwmaterialen, maar ook voor hele bouwpakketten. “Als je het moeilijk vindt om zelf aan de slag te gaan met een ontwerp, is zo’n pakket heel handig,” vertelt Simone Tenda van Buurman Utrecht. “Daar zit alles bij: hout, schuurpapier, schroeven en natuurlijk een handleiding waarmee je meteen aan de slag kan met het maken van bijvoorbeeld een moestuinbak of balkonbar.”

Als je thuis niet genoeg ruimte hebt om echt te klussen of niet zoveel ervaring hebt, kan je bij Buurman ook een werkplaats huren waar je onder begeleiding iets kan bouwen. “We bieden ook workshops en cursussen aan waarin je bijvoorbeeld een plantentafel maakt of een houtmozaïek, dat je als afscheiding kan gebruiken in de tuin of voor je wormenhotel. Door de lockdown zijn we een paar maanden dicht geweest, maar we hebben de werkplaats nu naar buiten verplaatst. Zo kan iedereen deze lente coronaproof aan de slag onder een afdakje.”

3. Ga breien, haken of borduren voor een goed doel

Handwerken klinkt voor sommigen misschien een beetje tuttig, maar het kan heel ontspannend werken en is bovendien al jaren aan een opmars bezig als hip tijdverdrijf. In Scandinavië wordt het vaak gedaan om de lange, donkere avonden een beetje actief (zonder scherm) door te komen. Maar je kan natuurlijk ook prima op een bankje in de tuin in het zonnetje iets moois haken, borduren of breien.

Voor de nodige inspiratie en workshops kan je bij Adinda’s World terecht. Daar kan je bijvoorbeeld leren om een kussen te haken of een stola vol bloemen. En wil je het aangename met het nuttige verenigen, dan kan je bijvoorbeeld een deken maken voor Stichting Hartendekens. Die doneren ze aan kinderen vanaf zes maanden die wel wat extra warmte kunnen gebruiken. De Stichting Breiboezems maakt gratis gebreide borstprotheses en zijn blij met alle breisters die willen helpen. Je moet dan wel eerst deelnemen aan een breiworkshop van de stichting.

[box] Regel je geldzaken op een goede manier bij Triodos Bank

Met deze praktische tips uit de Triodoscommunity helpen we je jouw leven verduurzamen. Maar wist je dat je ook met je geld dagelijks verschil kunt maken? Niet alleen door jouw euro uit te geven bij een duurzame ondernemer, maar ook door je geldzaken op een duurzame manier te regelen. Of je nou gaat sparen, beleggen of een hypotheek nodig hebt. Triodos Bank investeert uitsluitend in initiatieven die een positieve impact hebben op de samenleving.

Ontdek hoe dit zit. [/box]

4. Ga bakken en koken met pure ingrediënten

Het tv-programma Heel Holland Bakt wakkert de bakkoorts al jaren aan, maar tijdens de pandemie lijken we niet meer te stoppen. Vooral zuurdesembrood lijkt dit jaar een comeback te hebben gemaakt. Volgens de experts komt dit, omdat tijdens de lockdown al snel een tekort aan gist ontstond en desem (voor zuurdesembrood) kan je zelf maken. Al is dat wel veel werk, zegt banketbakker Jeroen Sluijters van De Knollentuin uit Nijmegen. “Als je het thuis maakt, duurt het bijna acht dagen.”

Om het makkelijk te houden en minstens zo leuk (of eigenlijk lekker) kan je daarom ook voor de koekjes gaan. Jeroen deelt graag zijn geheime recept voor de populaire hazelnootkruitkoek met je (je mag tijdens het bakken even op je scherm spieken). Dat is ooit aan het einde van de winter ontstaan toen er nog wat speculaasdeeg over was, maar de speculaasjes zelf niet meer zo in trek waren bij de klant. Zo maak je het:

Recept Hazelnootkruidkoek

275 gram suiker

275 gram boter

25 gram ei (1/2 ei)

500 gram bloem

10 gram bakpoeder

10 gram zout

25 gram kaneel

10 gram gemberpoeder

75 gram gebrande en gebroken hazelnoten

25 gram water

125 gram gebrande en gebroken hazelnoten (voor decoratie)

Rest van het ei

 • Kneed eerst de boter en suiker tot een gladde substantie, voeg het ei toe.
 • Meng de droge stof (bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gemberpoeder) en kneed dit door de boter/suikermassa.
 • Voeg de afgekoelde stukjes hazelnoot toe en als laatste het water.
 • Leg in de koeling voor tenminste een uur.
 • Rol op een met bloem bestoven werkblad een plak van 5 mm en steek de koekjes uit met je favoriete vormpjes…herhaal dit tot je deeg op is.
 • Smeer de uitgestoken koekjes aan de bovenkant in met ei en haal door de hazelnootstukjes.
 • Afbakken op 145 °C in een heteluchtoven voor ongeveer 40 minuten. Smullen maar…!!!

Je kan de koekjes makkelijk vegan maken door een plantaardige boter te gebruiken en de eieren bijvoorbeeld te vervangen door banaan of andere ei vervangers.

Geen zin in bakken? Dan kan je altijd nog het aanrecht opzoeken om nieuwe ingrediënten en gerechten te ontdekken via het Ekomenu. Dat is een gepersonaliseerde maaltijdbox, gevuld met ingrediënten van de lokale, biologische boer. Volledige veganistische en vegetarische opties zijn mogelijk, dus dit is bij uitstek de kans om je eetpatroon om te gooien en te kijken of je wat vaker plantaardig kan eten.

Zonder Scherm

5. Maak eens een praatje met onbekenden

Juist nu we thuis werken en nog maar één persoon op bezoek mogen krijgen, is socializen zonder scherm lastig, maar niet onmogelijk. “Spreek je buurtgenoten en onbekenden gewoon eens aan op straat,” zegt Pepijn van der Weide van Astare, een netwerk van zorgprofessionals die werken in de landelijke ambulante en klinische GGZ. “Juist nu we zo op afstand gebrand zijn, is dat lastig, maar niet minder belangrijk. Vraag gewoon eens hoe het met iemand gaat en of ze de coronatijd een beetje doorkomen.”

Eenzaamheid is het afgelopen jaar een veelbesproken thema in de media. “Het is natuurlijk altijd een beetje spannend om iemand die je niet zo goed kent aan te spreken, ook omdat je nooit zeker weet hoe iemand reageert. Iemand kan de deur dicht smijten of we denken: ‘hoe ga ik dit gesprek ooit afronden?’ en beginnen er daarom maar helemaal niet aan. Je hebt in zo’n gesprek ook niet echt een rol, behalve contact maken. Dat maakt kwetsbaar.”

“Daarnaast zijn we het ook een beetje verleerd om een praatje met onbekenden te maken. Als je een trein in stapt, loop je over het algemeen net zo lang door tot je ergens alleen kan zitten. Als er nog genoeg plek is en je gaat toch bij iemand zitten, wordt dat zelfs een beetje raar gevonden. Pas als de trein stil komt te staan in een weiland gaan mensen met elkaar in gesprek. Terwijl spontaan, informeel contact, een beetje vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, juist nu zo belangrijk is. Als we dat wat vaker zouden doen, helpen we elkaar om door deze tijd heen te komen en bestrijden we eenzaamheid.”

Heb jij nog tips om bij je scherm weg te komen en iets leuks en goeds te doen voor jezelf en de wereld? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “5 tips om iets leuks én goeds te doen zonder scherm”

Reacties zijn gesloten.