De beste koffie is eerlijk en zero-waste en drink je zo

De lekkerste koffie; duurzaam, betaalbaar, zero-waste en gewoon bij je thuis. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan met een koffie-abonnement van Bundles. Hoe dat werkt, leggen we je uit.

Helder van geest

Onze huidige koffiecultuur hebben we te danken aan een herder. Althans, volgens een legende. Zijn geiten aten van de koffieplant en waren ineens hyperactief. De herder had zelf waarschijnlijk een slechte nacht gehad en kon ook wel een oppepper gebruiken. Hij probeerde de plant uit en voelde zich ineens een stuk helderder van geest. Dat moesten meer mensen weten, dacht hij. En dat is gelukt. In elk geval in Nederland, waar we gemiddeld 2.5 kop koffie per dag drinken.

Thuis je eigen koffiebar

Vroeger dronken we vooral filterkoffie, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen thuis wel een speciaal apparaat voor cups of pads. Prima koffie, maar vooral de single-serve wegwerpcapsules zijn een bron van vervuiling. Net als de apparaten die, als ze kapot gaan, meestal bij het vuilnis belanden. En dat is doodzonde natuurlijk. Een goede espresso machine is dan de oplossing. Heerlijke koffie van versgemalen bonen en geen onnodig afval, maar de prijs van de machine kan een behoorlijke drempel zijn. Om die drempel te verlagen, bedachten de mensen van het bedrijf Bundles een oplossing.

Een koffie-abonnement

Bundles is al bekend van hun witgoed abonnementen, maar besloot hetzelfde principe voor koffie toe te passen. Helemaal in lijn met de gedachte van de circulaire economie, om verspilling tegen te gaan en gemak te vergroten. Zij ontwikkelden een koffie-abonnement voor thuis en voor op kantoor.

Hoe werkt het

Bij aanvang van het abonnement ontvang je een volautomatische espresso machine van Siemens thuis (ter waarde van 899 euro). Je betaalt geen startinvestering, maar wel een borg van 50 euro. Je betaalt vervolgens een vast bedrag per kopje voor het apparaat én de koffiebonen. Hoe meer je drinkt, hoe goedkoper het wordt. De prijs varieert tussen de 0,25 en 0,45 cent per kop. Het apparaat wordt met het internet verbonden, met behulp van een slimme stekker. Zo ziet Bundles hoeveel koffie je drinkt en wanneer het tijd is om nieuwe koffie op te sturen.

Van bezit naar gebruik

Met dit apparaat kun je alle soorten koffie zetten die je wilt. Espresso, cappuccino, koffie verkeerd, maar thee kan ook. Het apparaat blijft van Bundles, maar jij gebruikt het. Is er iets mee mis? Dan lossen Bundles en Siemens het snel voor je op. Het grote voordeel: je hebt geen aanschafkosten en geen zorgen over het apparaat. Je ontvangt ook alle middelen die nodig zijn voor het onderhoud van het apparaat.

Eerlijke koffie

Het apparaat wordt geleverd met vier smaken koffie. Zo kun je ze allemaal proberen en kiezen welke je het lekkerste vindt. Wisselen kan altijd. Door de slimme stekker weet Bundles zelfs wanneer ze je een nieuwe voorraad moeten sturen. De koffiebonen worden verzonden in pakketjes die door de brievenbus passen, zodat je er niet speciaal voor thuis hoeft te blijven. Zo heb je altijd koffie in huis en daar hoef je niets voor te doen.
Natuurlijk is de koffie duurzaam. Bundles ging daarvoor een samenwerking aan met Moyee Coffee. Moyee Coffee werkt volgens het ‘FairChain’ principe. Dat gaat een stap verder dan Fair Trade. Ze kopen de bonen niet alleen in voor een eerlijke prijs, maar ze laten ze ook branden en verpakken in het land van herkomst. Hierdoor creëren ze werkgelegenheid, kennis en winst.
Wat vind jij er van? Zou een koffie-abonnement iets voor jou zijn? Laat het ons weten.

Over de schrijver

5 gedachten over “De beste koffie is eerlijk en zero-waste en drink je zo”

  1. Wat een onzin om dit duurzaam te noemen. Je kunt toch gewoon thuis met de hand koffie zetten? Daar heb ik echt geen bedrijf en machine voor nodig die bijhoudt hoeveel koffie ik gebruik per dag. Ik dacht dat “Het kan wel” juist op zoek ging naar echt groene initiatieven en dit vind ik daar absoluut niet onder vallen!

  2. Zo denk ik er ook al over, een bedrijf dat precies weet hoeveel jij aan koffie drinkt. Op zichzelf is het een goed idee om minder afval te maken, maar de consument moet zelf bedenken dat zoals ik bijvoorbeeld gewoon wat minder koffie per keer en je filter gedurende 1 of 2 dagen gewoon hergebruiken zeker als het om 1 koffiemok per keer gaat. Duurzaamheid oké! maar toch niet ten koste van mijn privacy en zo’n heel groot apparaat in mijn keuken.

  3. Inderdaad, ik wil niet dat iemand anders weet hoeveel koffie ik drink en wanneer. Weer iets gevonden om mensen in de gaten te willen houden. Die hele “slimme” cultuur van The Internet of Things” houd ik ver buiten de deur.

  4. Het abonnement is op zichzelf geen verkeerde gedachte. Maar een slimme machine die weet wanneer ik geen koffie meer drinkt en de conclusie kan trekken dat ik afwezig ben, staat me niet aan

Reacties zijn gesloten.