Deze innovaties geven inzicht in je menstruatiecyclus

Wereldwijd zijn er dagelijks 300 miljoen mensen menstrueren. Een groot aantal daarvan heeft last van hormonale onbalans en 90% van de producten die ze gebruiken zijn ‘single use’. En dat zorgt niet alleen voor een enorme hoeveelheid afval, maar ook voor kleine en grote problemen en allerlei ongemakken. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor natuurlijk én technische oplossingen en manieren om de menstruatiecyclus van vrouwen te ondersteunen. En voor mij was er reden genoeg om daar eens goed in te duiken.

Een onregelmatige menstruatiecyclus

Een paar weken geleden was het namelijk weer zo ver. Als ik naar de wc loop, vrees ik het ergste; weer ongesteld. Ik kan wel huilen van ellende, want ik heb geen tampon, maandverband of menstruatiecup bij me. Zo goed en zo kwaad als het kan, klooi ik wat met wc-papier en check mijn agenda of ik wat eerder naar huis kan. Vol zelfmedelijden sleep ik mezelf de rest van de dag door.

Normaal was mijn menstruatiecyclus altijd regelmatig. Ik hoefde nooit een schema bij te houden. Vanaf de woensdag rond de 28ste dag werd ik een beetje ‘grumpy’ en op vrijdag werd ik ongesteld. Ik stond er niet eens bij stil. Maar nu was dat dus wel anders. Het was tijd om in de wondere wereld van mij cyclus te duiken en te onderzoeken welke middelen me daarbij konden helpen.

De seizoenen van je menstruatiecyclus

Ik begon mijn zoektocht bij Maisie Hill. Zij is de auteur van het boek ‘Period Power’ en via haar website kon ik ook een cyclus tracker ontvangen. Dat vond ik een mooi begin. De tracker helpt je om inzicht te krijgen in je cyclus, maar ook om je leven te plannen in harmonie met je cyclus.

Volgens Hill heeft je cyclus vier seizoenen.

Winter

Je cyclus begint op de eerste dag van de winter. Dit is de hormonale rustfase en de periode dat je ongesteld bent. Je bent in deze fase gevoelig voor prikkels, meer op jezelf gericht en je kunt de wereld om je heel wat beter loslaten.

Lente

In de lente stijgt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Je bent nieuwsgierig en voelt je zelfverzekerd. Dit is ook de tijd dat je het meest creatief bent en lekker veel energie hebt.

Zomer

In de zomer heb je nog meer oestrogeen. Je staat positief in het leven en hebt zin in seks. Rond de oestrogeenpiek neemt ook je testosteron toe. En weer snel af, want dan is het moment van ovulatie.

Herfst

De herfst is het laatste seizoen van de cyclus en dat voel je. Je energieniveau daalt en de hoeveelheid progesteron in je lichaam neemt toe. In deze periode staat reflectie centraal en ligt je focus op wat echt belangrijk voor je is. Word je eicel niet bevrucht dan volgt daarna weer je ongesteldheid.

Cyclisch leven

Als je inzicht hebt in de vier fasen van je menstruatiecyclus, kun je er namelijk ook naar gaan leven. Cyclisch leven gaat om het luisteren naar de fysiologie van je lichaam. Je gaat je kalender indelen naar hoe je cyclus werkt. Zo gebruik je de energie tijdens je ovulatie om wat meer te doen en plan tijdens je menstruatie minder in. Het is een individueel proces, waarbij je veel leert over je lichaam en daardoor worden je klachten ook minder. Natuurlijk is het soms lastig met werk, een gezin of andere verplichtingen, maar het helpt zeker.

Het team van hetkanWEL test op dit moment een aantal duurzame menstruatieproducten. Onze ervaringen delen we binnenkort in een blog. 

Inzicht in je menstruatiecyclus

Om inzicht in je menstruatiecyclus te krijgen, kun je – zoals Hill aanraadt – een dagboek bijhouden om je klachten en gevoelens vast te leggen. En dat kan je heel goed via een app doen. Daarnaast is er een groeiend aanbod tech oplossingen, die je kunnen helpen. De Fem-Tech markt groeit namelijk razendsnel, omdat er steeds meer onderbelichte gezondheidsissues van vrouwen aan het licht komen. En dan hebben we het bijvoorbeeld over apps voor menstruatie, menopauze en bijvoorbeeld ook hormoon tracking. Ik zet er een aantal voor je op een rij. Welke voor jou het beste werkt, is heel persoonlijk.

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht in de samenleving voor het onderwerp menstruatie. Dit
roept steeds meer vragen op over de reguliere wegwerpproducten, vulvagezondheid en het gebrek
aan producten die daarvoor verkrijgbaar zijn. Ook worden taboes zoals urineverlies en menopauze
steeds openlijker besproken. Dit zie je terug in de markt. Zo is de vraag naar incontinentieproducten
de afgelopen vijf jaar toegenomen van 19% naar 25% als segment binnen de totale fem care
categorie. Daarnaast groeit de markt voor herbruikbare producten zoals de menstruatiecup
(waarvan de waarde is vertienvoudigd in de afgelopen vijf jaar) en menstruatieondergoed (met een
geschatte groei van bijna 30% de komende jaren). Deze trend is ook te zien in het stijgend aantal
investeringen in onderwerpen zoals menopauze en fem tech, waar een groei wordt verwacht van
meer dan 13% in de komende vijf jaar. (Bron: Yoni.care)

Apps voor menstruatiecyclus

Clue – wordt wereldwijd door meer dan 2,5 miljoen vrouwen gebruikt en helpt je cyclus 3 maanden vooruit te voorspellen

The Flow – met deze app kun je o.a. ook de maanstanden volgen.

Flo Fem – voorspelt je menstruatie en biedt hulp bij klachten en houdt ovulatie en menstruatie bij. Zo hoef je niet meer te tellen.

Period Tracker – voorspelt en houdt je menstruatie bij

Women Log – hier kun je van alles in bijhouden

Lilly period tracker –geschikt voor een onregelmatige cyclus.

Apps voor in de menopauze

Health & Her menopause app – trackt symptomen, triggers en geeft advies om symptomen te verlichten.

Luminosity – helps met ‘brainfog’ en geheugenverlies.

Herspirit – helpt met vermoeidheid, mood swings en gewicht.

Deliciously Ella – helpt met het behoud van je gewicht, bij weinig energie en mood swings.

Overige tracking apps

Eve by Glow – gericht op vrouwen die niet zwanger willen worden

Glow – richt zich wel op vruchtbaarheid

Ovia – deze app trackt je stemming, maar ook je cyclus.

Life – volgt je mentale en fysieke gezondheid, je sexleven, je cyclus en je voedingspatroon.

Investeer in milieubewuste menstruatieproducten

En tenslotte zijn er steeds meer producten, die je kunt gebruiken als je ongesteld bent en niet hoeft weg te gooien. Denk daarbij aan menstruatieondergoed, menstruatiecups en flex discs (nog nooit geprobeerd trouwens). Maar ook steeds meer producten van milieuvriendelijker materiaal, zoals biologisch katoen of zelfs zeewier. Belangrijke ontwikkelingen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Een belangrijke speler op dit vlak is Yoni. Zij waren het eerste Nederlandse merk, dat vrouwen een duurzaam alternatief bood voor vervuilende menstruatieproducten en doorbraken het taboe om te praten over menstruatie. De komende vijf jaar heeft Yoni de ambitie om door te groeien naar het grootste bio – en innovatieve fem care merk in Europa. Distributie-uitbreiding in Nederland en de rest van Europa speelt hierbij een rol, maar ook het opbouwen van de online business. Online kan Yoni sneller nieuwe en innovatieve producten toevoegen, die de volgende stap in vulva care mogelijk zullen maken. Voor deze groei en innovaties is een investering van 2,5 miljoen euro nodig. En dat juichen wij bij hetkanWEL alleen maar toe. Wil jij dit mooie bedrijf helpen groeien? Investeer dan in de .

Over de schrijver