12 toffe spelletjes voor onderweg

De zomervakantie staat voor veel mensen voor de deur. Even tijd voor jezelf en je geliefden. Heerlijk. Daarom deel ik in deze blog graag twaalf gedachtenspelletjes die je altijd en overal kunt doen. Je hebt er namelijk helemaal niets dan je eigen creativiteit voor nodig! Ideaal voor onderweg in de auto met je kinderen op de achterbank. Tijdens het hiken in de bergen met je vriend of vriendin. Of zoals wij: op de fiets met je (bijna) puberzoon. Het ene spelletje is leuker voor kleine kinderen, het andere voor grotere kinderen, of volwassenen. Fijne vakantie!

 1. Fantasieverstoppertje

Spreek om te beginnen samen een plek af. Verstop je vervolgens ergens in gedachten op de afgesproken plek. Dat kan bijvoorbeeld het klaslokaal van je kind zijn, of het huis van je moeder. De ander moet raden waar je zit door vragen te stellen die je alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden (“Zit je boven?, “Zit je in de tuin?”, “Zit je in die kast?”). Het leuke van dit spel: je kunt ook op plekken zitten waar dat in het echt niet kan (in de koelkast, de toiletpot of achter een schilderij). De winnaar raadt waar jij verstopt zit.

 1. Woordenslang

Zeg een woord, en de volgende persoon verzint een woord met de laatste letter van het eerste woord. Dat kun je met alle woorden doen voor de kleinere kinderen. Of met een bepaalde categorie voor wat oudere kinderen, bijvoorbeeld dieren. Toen onze zoon jonger was, deden we het vaak met ‘grappige woorden’: nerd-drol-lekkerbek-kattekwaad-dikbil-loveyou-uilskuiken… etc). Houd dit vol tot de ander geen woord meer weet te bedenken. Dan heb jij gewonnen.

 1. Er was eens…

De één verzint vijf random woorden, die niet bij elkaar passen. De ander verzint vervolgens een verhaal met deze vijf woorden. Om het wat spannender te maken, kun je er een tijdslimiet aan hangen. Slappe lach verzekerd 🙂

Lees ook: Je vervelen, dit is waarom het zo goed voor je is

 1. Raad de vijf woorden

Je kunt het verhaal uit het spelletje hierboven ook met drie spelen door er een leuk element aan toe te voegen. Persoon 1 bedenkt vijf woorden, en deelt deze met persoon 2. Persoon 2 verzint vervolgens een kort verhaal met deze vijf woorden. Persoon 3 luistert tot slot aandachtig naar het verhaal, en aan het einde raadt persoon 3 welke woorden persoon 2 doorgefluisterd heeft gekregen. Heb je ze alle vijf goed geraden?

 1. Wie ben ik?

Voor dit spelletje neem iemand in gedachten. Dat kan iemand uit je eigen kring zijn, maar het mag ook iemand zijn die je kent van tv, politiek, muziek, sport of anderszins. Belangrijk is dat de andere persoon die moet raden, jouw persoon in gedachten ook kent. Vervolgens stelt de andere persoon vragen aan je die je alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden (“Is de persoon uit jouw gedachten een man?”, “Is de persoon iemand uit onze familie?”, “Is de persoon bekend van Netflix?”). Dit spelletje kun je uitbreiden door andere categorieën dan mensen te nemen: dieren of dingen bijvoorbeeld.

 1. Ik zie, ik zie…

Ik zie, ik zie en de kleur is… rood! De andere persoon of personen raden om de beurt wat jij kunt zien in je omgeving. Degene die het raadt, wint het spelletje.

 1. De keizer van China lust geen thee

Maar wel koffie. Hij eet geen kletskoppen, maar wel gewone koekjes. Hij houdt niet van voetbal, maar wel van ping-pong. Door steeds iets te noemen waar de keizer wel van houdt en waar absoluut niet van, geef je telkens een hint. De ander moet raden wat het geheim is. In het geval hierboven houdt de keizer niet van dingen waar de letter -t- in voorkomt. Je kunt dit spelletje met allerlei taaldingen spelen: de keizer houdt bijvoorbeeld van woorden met maar 1 lettergreep (wel van soep, niet van aardbeien, wel van glas, niet van plastic).

Lees ook: Treinreizen in Europa. Met deze 5 tips houd je het betaalbaar en eenvoudig.

 1. Bingo in je hoofd

Kijk je omgeving eens goed rond. Spreek dan samen een categorie af, en een aantal. Bijvoorbeeld: 3 bakfietsen, 5 vogels of 10 klaprozen. Je begrijpt: je kunt deze zo moeilijk maken als je wilt. Tel in je hoofd vervolgens alles wat je ziet in de afgesproken categorie. Als jij als eerste het afgesproken aantal gezien hebt, heb je gewonnen!

 1. Ik ga op reis en ik neem mee…

Een strandbal bijvoorbeeld. De ander herhaalt jouw gekozen item, en voegt daar een eigen item aan toe. “Een strandbal en een tent.”. Jij herhaal vervolgens de riedel, en voegt daar weer een eigen item aan toe. “Een strandbal, een tent en een boek.” “Een strandbal, een tent, een boek en een appel.” “Een strandbal, een tent, een boek, een appel, een paraplu.” Afijn, je begrijpt hem. De eerste die een foutje maakt in het herhalen, heeft verloren.

 1. Vul het alfabet

In de categorie ‘dieren’: de A is van aap, de B is van beer, de C is van cheeta, de D is van duif. En je kunt deze natuurlijk ook zo moeilijk maken als je wilt. Omdat onze zoon kok wil worden, deden wij hem vaak met eten: de A is aardbei, de B is van bitterbal, de C is van carpaccio, de D is van dadel. Niet al te streng zijn is bij dit spelletje het leukst, je wilt samen natuurlijk wel de Z halen!

 1. A of B?

Geef elkaar om de beurt twee keuzes, bijvoorbeeld: strand of stad? Of: aardbei of mango? Of: ‘Wie is de Mol?’ of ‘Expeditie Robinson’? Of: paars of blauw? Het idee is dat de ander snel antwoordt. Vanuit zijn of haar eerste gedachte. Dit spelletje is leuk omdat je elkaar ook beter leert kennen.

 1. Ik zag twee beren…

Broodjes smeren, oh het was een wonder! Maar je kunt er om de beurt ook variaties op zingen. “Ik zag twee giraffen hun meester straffen, oh het was een wonder!” “Ik zag twee stieren een feestje vieren, oh het was een wonder!” “Ik zag twee twee slakken hun nagels lakken, oh het was een wonder!” “Ik zag twee kamelen een pizza delen, oh het was een wonder!” Vooral met kleine kinderen: lachen verzekerd!

Natuurlijk kan je ook je eigen spelletjes meenemen voor als je bij de tent (of in een huisje of op het terras) aan een tafel zit. Denk aan dobbelstenen (yatzee), kaarten, domino, rummicup, 4 op een rij of een bordspel. Wat zijn jouw favoriete spelletjes voor onderweg? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

2 gedachten over “12 toffe spelletjes voor onderweg”

 1. Jacqueline van der Korput

  hele leuke spelletjes! Ik tekende vroeger een ‘onderweg-bingo’ met plaatjes van wat je allemaal op een lange autorit kunt tegenkomen: benzinestation, koeien, vliegtuig, roofvogel, camper, kerktoren, kat, rivier, viaduct, enz…Als de kinderen iets zagen mochten ze het plaatje kleuren. Vaak zat ik onderweg nog ‘deel 2’ te tekenen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *