Vegan toerisme is in opkomst

Terwijl we weer in een lockdown gaan en de dagen korter worden, is er niets zo heerlijk als wegdromen bij toekomstige vakanties. Vroeger was dat steevast met het vliegtuig naar tropische oorden ver weg, tegenwoordig is dat steeds vaker slow travel. Met de sleeper naar Wenen of met de boot naar Noorwegen bijvoorbeeld. Ook vegan toerisme neemt een steeds belangrijker plek in binnen de reistrends. Zo schreven we eerder al over het eerste vegan hotel wereldwijd, in Schotland. Nu is er ook een ‘airbnb’, gespecialiseerd in vegan hosts en vleesvrije keukens.

Onderzoek

Uit onderzoek van GlobalData onder 5.700 mensen wereldwijd blijkt dat 76 procent van de respondenten het belangrijk vindt dat een product of dienst ethisch, milieuvriendelijk en sociaal verantwoord is. In 2019 was dat nog maar 46 procent, zo blijkt uit cijfers van hetzelfde onderzoeksbureau. Je zou dus voorzichtig kunnen concluderen dat de wereldwijde coronacrisis wel degelijk iets in gang gezet heeft in ons bewustzijn en de manier waarop we kijken naar het gedachteloos consumeren en reizen. Tegelijkertijd neemt ook het aantal vegetariërs en vegans toe, zo bleek uit recent onderzoek in 10 Europese landen. Zo is inmiddels 5 procent van de Nederlanders vegetariër en is 2 procent vegan. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk liggen die cijfers met respectievelijk 10 en 9 procent nog hoger.

Vegan toerisme

Eén en één is twee en in het licht van deze cijfers is het dan ook logisch dat vegan-vriendelijke reizen, excursies en digitale reisapps steeds belangrijker worden. De app Happy Cow, die je internationaal de weg wijst naar vega(n)-vriendelijke restaurants in jouw buurt, is natuurlijk al jaren een onmisbare tool voor elke vega(n) reiziger. Maar nu komen er ook andere diensten op de markt, zoals Veg Visits, dat zichzelf de ‘airbnb’ voor vegans, vegetariërs en de veg-nieuwsgierigen noemt. Met deze site kan je zelfstandige accommodatie boeken met vleesvrije keukens of met vegan hosts die maaltijden voor de gasten bereidt of advies kan geven over de beste lokale vega(n) restaurants. Meteen een leuke manier om gelijkgestemden te ontmoeten tijdens je vakantie.

Vegan hotelsuite

Ook grote merken spelen gretig in op deze trend. Zo heeft het Hilton in Londen een vegan suite geopend waarin alles, van keycard tot het tapijt, van natuurlijke en plantaardige materialen gemaakt is. En zoals gezegd opende eerder in Schotland al het eerste 100% vegan hotel. Volgens Global Data is het voor de post-corona reiswereld dan ook belangrijker dan ooit om reizigers te voorzien van gepersonaliseerd advies. Een vega(n) dieet, duurzame accommodatie en milieuvriendelijke manieren van transport zijn daarbij in toenemende mate belangrijk. Wanneer post-corona dan precies is, is natuurlijk totaal onduidelijk, maar laten we ervan uitgaan dat dit nu al belangrijker is voor reizigers, gezien ook de toename aan Europese trein- en bootopties.

Denk jij al na over de zomervakantie? En wat is voor jou belangrijk tijdens je reis? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Vegan toerisme is in opkomst”

Reacties zijn gesloten.