Voedselbos in Overijssel zoekt tiny house-bewoners

Het plan ontstond een tijd geleden, toen Jeroen en Anneke een stuk grond van 28 hectare (ongeveer 30 voetbalvelden) van hun ouders erfden. Nu staat daar nog een productiebos van populieren, maar dat wil het tweetal veranderen. “De omgeving heeft niks aan dit bos. Het is puur bestemd voor de productie van hout. Het is een monocultuur: de flora en fauna is eentonig. En er zijn geen wandelpaden,” legt Anneke uit. Daarom willen ze het bos omtoveren tot voedselbos met aan de rand tiny houses. “De bewoners kunnen dan helpen bij de aanleg en het onderhoud van het voedselbos.”

Voedselbos met tiny houses

Het stuk land ligt aan de rand van Dedemsvaart, in de gemeente Hardenberg, zo’n 35 kilometer van Zwolle. Het is al vier generaties in de familie, maar zowel Jeroen als Anneke hebben hun eigen werk en willen dat nu niet opgeven. “Toen kwam de vraag: wat gaan we dan met deze grond doen? Het leek ons leuk als anderen ook kunnen meegenieten van het land en zo ontstond het idee van een voedselbos met tiny houses.”

De provincie steunt het plan, maar de gemeente is nog wat afwachtend. “Zij vragen zich af of er überhaupt een groep mensen bestaat, die geïnteresseerd is in zo’n project.” Om de doelgroep in kaart te brengen en geïnteresseerden te verzamelen, plaatsten ze een oproep op de site van Marjolein in het Klein. Daar kregen ze een overweldigend aantal positieve reacties op.  “We zijn echt op zoek naar mensen, die verstand hebben van permacultuur, zodat we er samen iets moois kunnen maken. Dat lijkt ons echt fantastisch,” zegt Anneke.

Klein beginnen

Samen met haar broer is ze al een tijdje bezig om het project van de grond te krijgen. “We hebben deze week weer met de provincie gesproken. In dat gesprek is duidelijk geworden, dat we eventueel goedkeuring zouden kunnen krijgen voor één tot anderhalf huisje per hectare. Maar de gemeente moet ook nog in beweging komen.” Wanneer het project van start kan gaan, is dus nog onduidelijk.

“Het is sowieso  niet een project dat je in één keer doet. Het land is groot en er moet eerst gekapt worden. Daarna moet de grond stukje bij beetje weer vruchtbaar gemaakt worden, zodat mensen ervan kunnen eten en leven en er kunnen wonen.”

Verbinding met elkaar en de natuur

De tiny houses moeten de mensen zelf regelen. Voor de grond betalen ze pacht. “Van dat geld gaan we het voedselbos aanleggen,” legt Anneke uit. “Ons doel is echt om mensen te verbinden: met de natuur en met elkaar. Het moet echt een community worden. In beginsel is het bos voor de bewoners bedoeld, maar als het zo groots wordt, kan je in de toekomst ook mensen uit de omgeving een abonnement aanbieden bijvoorbeeld, waarmee ze kunnen komen plukken.”

Wat vind jij van dit project in Overijssel? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

79 gedachten over “Voedselbos in Overijssel zoekt tiny house-bewoners”

  1. Hoi
    We hebben interesse, we hebben 6 kinderen en graag willen we de natuur in…
    Graag willen meer informatie over dit project
    hartelijke groet Hendrik en Lianda

  2. Wat superleuk zeg!! ik ben zeer geïnteresseerd. Misschien niet voor permanente bewoning daar ik ook andere verplichtingen heb maar wel als “deeltijdplek”. Kan dat ook? Ik blijf graag samen met mijn vriendin op de hoogte.
    Vriendelijke groet,
    Jochem en Marleen

  3. Geweldig om dit soort initiatieven te zien ontstaan. Goed bezig en heel dapper hoor. Vooral volhouden 🙂
    Ook wij wonen sinds een jaar in de regio Hardenberg en zijn direct begonnen met de aanleg van een voedselbos (voedselbos de kei).
    Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief en het lijkt me leuk om iedereen een keer te ontmoeten en naar jullie plannen te luisteren en te kijken.
    Mogelijk kunnen we ooit nog iets voor elkaar betekenen.

  4. Wat n geweldig bericht. Hoe kan ik dit eerder gemist hebben? Ik zou heel graag willen deelnemen aan dit project. Waar kan ik mij opgeven??

Reacties zijn gesloten.