Dit warenhuis verkoopt alleen maar tweedehands spullen

Stel je voor: de Bijenkorf, maar dan volledig gevuld met bijzondere, mooie en bruikbare tweedehands spullen. Niet tussen de VHS videorecorders, broodroosters en elektrische kachels op zoek naar schatten, maar lekker ronddwalen in een overzichtelijk winkel met verschillende verdiepingen en zorgvuldig geselecteerde items. In Berlijn kan dat nu in een warenhuis met tweedehands spullen. De droom van iedereen die wel tweedehands wil shoppen, maar het in de meeste winkels moeilijk vindt om iets te vinden.

Een warenhuis met tweedehands spullen

Het warenhuis is een initiatief van het stadsbestuur van Berlijn dat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst heeft staan. Voordat ze de deuren openden, onderzocht het stadsbestuur hoeveel spullen een gemiddeld huishouden in de stad heeft. Dat bleken er 1.000 tot 20.000 te zijn, waarvan er 244 niet gebruikt werden, of kapot waren. Die spullen konden prima ingebracht worden om in het warenhuis te verkopen. Ook de kapotte items, want in het warenhuis zit een plek waar deze weer in perfecte staat gebracht kunnen worden.

Tweedehands de norm

Het stadsbestuur wil dat tweedehands winkelen de norm wordt voor iedereen. Niet alleen voor mensen met een kleine portemonnee, maar ook voor mensen die een wat groter budget hebben.  Zij zien tweedehands namelijk als de manier om de stad te verduurzamen. Het warenhuis staat hiervoor symbool en door in de winkel een chique ‘shopping experience’ te bieden, is het voor alle mensen in Berlijn ‘the place to be‘.

Grote ambities

Het idee is dat er meerdere filialen in de stad komen. Daarvoor zoekt het stadsbestuur naar geschikte locaties en naar organisaties, die de winkels willen managen. Daarnaast willen ze in de winkels ook workshops en lezingen over duurzaamheid organiseren om de bewustwording rondom het thema te vergroten.

Inspiratie uit Zweden

Inspiratie voor het warenhuis kwam uit Zweden, waar in 2015 het eerste warenhuis – ReTuna Aterbruksgalleria – met tweedehands spullen haar deuren opende. Het warenhuis ligt 100 kilometer west van Stockholm en is een groot succes. Nu nog wachten tot we in Nederland ook zo’n prachtige plek krijgen!
@Foto Green Fashion Tours Berlin 

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit warenhuis verkoopt alleen maar tweedehands spullen”

  1. Twiddus in Waalwijk is een kringloopwinkel. Op de bovenverdieping verkopen zij 2e hands kleding op kleur en soort gesorteerd. Ze hebben pashokjes en de kleding is van goede kwaliteit. Een zeer goed alternatief voor winkels met nieuwe kleding in Nederland!

Reacties zijn gesloten.