Duurzaam en sociaal samenwonen in woongemeenschap Wij_Land

De Boekel, Oosterwold, Bolderburen, Knarrenhof, Schoonschip en De Warren. Bewoners nemen steeds vaker het heft in eigen hand. Samen kopen ze een stuk grond en bepalen ze hoe ze willen wonen. En dat is vaak duurzaam en sociaal: met gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. De behoefte om zelf je leven in te richten, elkaar te helpen en een echte gemeenschap te vormen, lijkt steeds groter te worden. En daarmee is gemeenschappelijk wonen, of ‘het moderne samenwonen’, meer dan alleen een trend.

Wij_Land

Het nieuwste initiatief in dit rijtje is Wij_Land. Een duurzaam appartementencomplex, dat door de bewoners zelf is bedacht en ontworpen en waar de gemeenschap voorop staat. Het wordt, zo is het streven, eind 2020 opgeleverd en komt tegenover woongemeenschap De Warren te liggen in de Amsterdamse wijk IJburg. “Wij doen en bepalen alles zelf, want dan wordt het veel meer zoals je zelf wilt,” vertelt Mireille Capiau, één van de initiatiefnemers van Wij_Land. “Bij ons staat sociale duurzaamheid voorop en daarmee bedoel ik, dat je je buren kent en iets voor elkaar kan doen.”

Pionier in sociale duurzaamheid

Er is volop gelegenheid om je buren te leren kennen in Wij_Land. Het appartementencomplex is zo ontworpen, dat je elkaar tegenkomt zonder je privacy te hoeven opgeven. Meerdere verdiepingen hebben een gemeenschappelijke ruimte om bijvoorbeeld te sporten, te klussen, yoga te doen of workshops te geven. Op het dak komt een kas waar groente en kruiden worden verbouwd. Hier komt ook een keuken, zodat je er gezellig samen kan eten. Verder komt er een gemeenschappelijk dakterras (mét bloemen voor de bijen en insecten) en is er een gemeenschappelijke binnentuin. Ook zijn er elektrische deelauto’s,  -scooters en -fietsen beschikbaar.

 

Woongemeenschap

Community bouwen

“Nu woon ik nog in Amsterdam-West. Mijn buren zijn allemaal expats, die ik nauwelijks ken. Dat wilde ik niet meer,” vertelt Mireille. Daarom begon ze, geïnspireerd door Schoonschip, met het bouwen aan haar droom: duurzaam wonen in een echte community. “In Wij_Land komen jongeren, ouderen, alleenstaanden, gezinnen en verschillende nationaliteiten samen. Dat maakt het heel leuk: we hebben echt een mini-samenleving in huis met verschillende type mensen uit verschillende bevolkingsgroepen.  Echt alles door elkaar.”

In het complex vind je dan ook appartementen in alle soorten en maten, al zijn het wel allemaal koophuizen. “Ze zijn als het ware als legoblokjes aan elkaar geknoopt. Zo kan je 2 units op elkaar kopen, 3 naast elkaar of gewoon één enkele. Je kan kiezen voor een dure schuifpui of voor een standaard raam. En als je meer tijd investeert in Wij_Land betaal je minder voor je appartement dan als je bijna geen tijd hebt om te investeren. Ik ben er zelf bijvoorbeeld 30 uur per week mee bezig en dat is dan ook hoe ik mijn appartement kan veroorloven.”

Woongemeenschap

Duurzaamheid 

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Wij_Land. “We vangen het regenwater op voor hergebruik. We hebben zonnepanelen op het dak. En voor de bouw gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen, die ademen, zoals hout. Op die manier zorgen we voor een goed binnenklimaat. Verder willen we bijvoorbeeld geen purschuim gebruiken en willen we we zoveel mogelijk gaan bouwen met gerecycled materiaal, zoals cement waarin glas uit de glasbak in verwerkt is.” Ook het groene dak van 200m² en de planten die op elk balkon komen, dragen bij aan een groen klimaat met ruimte voor bijen en insecten. “Ook met het delen van spullen, zoals gereedschap of vervoer, hopen we minder te hoeven consumeren en verspilling tegen te gaan.”

Pionieren

Samen een eigen woongemeenschap bouwen, is steeds meer in trek, maar het is nog wel pionieren. Zo was Schoonschip 10 jaar bezig om zelf een duurzame, drijvende woonwijk uit de grond te stampen. Wij_Land kreeg het, dankzij de ervaring van hun voorganger, al voor de helft van de tijd voor elkaar. “Wij willen onze kennis ook weer doorgeven aan toekomstige zelfbouwers. En ook de gemeente Amsterdam krijgt steeds meer ervaring. Daardoor worden de procedures steeds helderder en deadlines steeds strakker. Dat versnelt het proces enorm. Voor de komende eilanden op IJburg zal het al weer sneller gaan dan bij ons.”

Woongemeenschap

 

Bovenste foto: Mireille Capiau met mede-initiatiefnemer Daniël Bakker.

Wat vind jij van deze ontwikkeling waarin steeds meer mensen zelf het initiatief nemen voor een duurzame en sociale woongemeenschap? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 gedachten over “Duurzaam en sociaal samenwonen in woongemeenschap Wij_Land”

 1. Prima , al deze initiatieven, wel jammer dat de landelijke en lokale overheden dit soort initiatieven niet hhelpt te versnellen.
  De mogelijkheden om duurzaam en biobased te bouwen zijner al lang, overheden kunnen dit helpen versnellen en faciliteren.

 2. Jeanette ,
  Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en verwachtingen. Het convept spreekt mij namelijk wel aan ., maar ben ik een dromer ?alex

 3. Ik woon zelf al 16 jaar in een woongemeenschap in Zaandam. Die bestaat in 2020 al 30 jaar. Het concept is dus niet nieuw. Nieuwe ontwikkelingen zijn zeker interessant waar het om duurzaamheid gaat.

 4. Jaloers zijn…. niet goed maar toch. Ik ben afgekeurd en door leeftijd en mindere gezondheid kan ik geen hypotheek veroorloven. Huren, dat kan niet. Je krijgt toch een beetje het gevoel dat alleen de alleen de wat welgestelde mensen iets aan milieu kan doen.
  Ik baal als een stekker, (pure jaloersheid)

  1. Je hebt gelijk. De lage inkomensgroepen hebben niet de middelen. Ik woon in een woongemeenschap met sociale huurwoningen in Zaandam. Betaalbaar.

Reacties zijn gesloten.