Nederland is een echt spijkerbroekenland en het is dan ook niet gek dat onze lijst met duurzame jeans vaak werd bekeken. Deze stamt echter al uit 2011 dus is het de hoogste tijd voor een update. En we hebben goed nieuws, als je graag een eerlijk geproduceerde en duurzame spijkerbroek wilt dragen heb je volop keus! 

Met de onderstaande 5 jeansmerken zit je sowieso goed. Je kunt zelfs kiezen voor duurzame jeans van Hollandse bodem of voor het leasen van een jeans.

Kuyichi

Het Nederlandse Kuyichi verkoopt als sinds 2001 duurzame jeans voor mannen en vrouwen. Gaandeweg zijn ze zich ook meer gaan richten op ‘slow fashion’ en produceren ze geen seizoenscollecties meer. De jeans worden gemaakt van gerecycled denim, gerecycled PET, biologisch katoen, biologisch linnen en Tencel. Ook leuk, op de website kun je zien wie de jeans van Kuyichi in elkaar hebben genaaid en waar de fabrieken staan. In 2016 werd Kuyichi overgenomen door Floortje Dessing, eigenaar van Nukuhiva, en haar zakenpartners en opende de eerste brandstore in Den Bosch: Kuyichi & Friends.

MUD Jeans

Na jaren te hebben gewerkt in de reguliere modeindustrie besloot Bert van Son dat het anders moest. Hij richtte Mud Jeans op om duurzame denim te produceren voor mannen en vrouwen. De  spijkerbroeken van MUD Jeans worden gemaakt van biologische en gerecyclede materialen waarbij het de bedoeling is om de gehele productie circulair te maken. Zo introduceerde ze in 2013 het ‘Lease a Jeans‘ programma. Hiermee kun je een jeans een jaar lang leasen en als hij is versleten, of je bent er op uitgekeken, stuur je hem gewoon terug naar MUD Jeans.

MUD Jeans gebruikt geen leren labels maar print deze op haar broeken, dus de jeans zijn ook geschikt voor veganisten. Verder laat ook MUD Jeans op haar website zien waar haar jeans worden gemaakt en geeft veel informatie. Bert is duidelijk niet bang voor revolutionaire plannen en heeft nu zelfs zijn zinnen gezet op de productie van de eerste CO2-neutrale spijkerbroek. En dat gaat hem vast en zeker lukken!

Kuyichi duurzame jeans

Kuyichi

MUD jeans duurzame jeans

MUD jeans

Nudie Jeans

Het Zweedse Nudie Jeans gebruikt enkel biologisch, en veelal Fair Trade, katoen voor haar jeanscollectie. Nudie Jeans houdt zich aan de gedragscode van de Fair Wear Foundation en produceert het merendeel van haar denim in Europa. Leuke extra is dat je je Nudie Jeans gratis kunt laten repareren in een van de 24 Nudie Jeans Repair Shops. Helaas bevinden deze zich (nog) niet in Nederland, de dichtsbijzijnde is in Londen. In de Repair Shops kun je ook je oude jeans inleveren, deze wordt dan opnieuw verkocht of gerecycled. Ze hebben een mannen- en een kleine vrouwen- en kindercollectie.

Kings of Indigo

In 2013 startte het Nederlandse Kings of Indigo met een kleine denim collectie. De combinatie van Amerikaans design met Japanse oog voor detail sloeg aan en inmiddels hebben ze een uitgebreide collectie voor mannen en vrouwen. Voor de productie van haar jeans gebruikt Kings of Indigo biologisch katoen, gerecycled katoen en linnen. Ze hebben zelfs een speciale jeanslijn gemaakt van oude spijkerbroeken: Red Light Denim.

Helaas wordt op de website niet verteld waar de Kings of Indigo kleding wordt gemaakt maar ze zijn wel aangesloten bij de Fair Wear Foundation die het bedrijf in 2016 nog heeft gecontroleerd en goed heeft bevonden.

Nudie jeans duurzame jeans

Nudie Jeans

Monkee Genes duurzame jeans

Monkee Genes

Monkee Genes

Ook de Britse Phil Wilbourne was gefrustreerd over de stand van zaken in de denim wereld en besloot zijn eigen merk op te richten. In 2006 zag Monkee Genes het licht. Het bedrijf maakt jeans voor mannen en vrouwen maar helaas niet allemaal van biologisch katoen. Ze staan er wel op voor dat de jeans in Engeland worden gemaakt en dat de kledingarbeider een leefbaar loon heeft ontvangen voor zijn of haar werk.

Staan jouw favoriete duurzame jeans er niet tussen? Stuur dan even een mailtje naar redactie@hetkanwel.nl