Containerhuis: zelfvoorzienend, duurzaam en goedkoop wonen

Containerhuis
Foto: Littlewhitelion.com


Wonen hoeft niet duur te zijn. Er ontstaan steeds meer initiatieven om op een alternatieve manier goedkoop en duurzaam te wonen. Vanuit deze gedachtegang is ook het idee voor containerhuizen ontstaan.

Containerhuis van zeecontainers

Het principe achter de containerhuizen is simpel: van één of meerdere zeecontainers worden een huis gemaakt. De verdere uitwerking behoeft echter enige creativiteit. Hoe kom je aan een zeecontainer, hoe zit het met vergunningen en het aanleggen van leidingen? Hoe zorg je ervoor dat het huis goed is geïsoleerd, er stromend water komt en er licht kan branden? Daarnaast is het de vraag hoe de containerwoning zo duurzaam mogelijk gebouwd kan worden.

Hoeveel kost een containerhuis?

In Nederland worden zeecontainers opgestapeld en verbouwd en daarna vormgegeven als appartementencomplex voor studenten. Maar deze vorm van wonen is niet alleen bedoeld voor studenten. Er zijn verschillende organisaties die jou helpen bij de bouw van een containerwoning. Het bedrijf Tempohousing bijvoorbeeld. Dit bedrijf levert bewoonbare containers van dertig vierkante meter voor 20.000 euro. De Nederlandse organisatie Fock Design richt zich ook op het gebruik van containers als werkplek. Vanaf 7500 euro maakt de organisatie een kantoor in de tuin. Maar met de koop van een container ben je er nog niet. Denk bijvoorbeeld aan kraankosten als je meerdere containers moet stapelen en houdt rekening met de afwerkingskosten voor het bewoonbaar maken.

De voordelen van een containerhuis

Containers zijn oersterk en makkelijk te transporteren. Bovendien kunnen containers goed gestapeld worden, waarmee je meerdere verdiepingen kunt verwezenlijken. Het zou zomaar kunnen dat de wooncontainer uitgroeit tot een concurrent voor de traditionele bouwmethoden, want containers zijn ook nog eens bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Tot slot zijn containers ook duurzaam, want ze zijn goed te recyclen.

Mag je zomaar in een containerhuis wonen?

Voor alle bouwwerken geldt dat ze geen gevaar mogen opleveren voor de gezondheid en veiligheid van zowel bewoners als gebruikers. Bovendien moeten bouwwerken passen in de omgeving, je kunt dus niet zomaar alles neerzetten. Op deze website kun je een vergunning aanvragen en vind je meer informatie over het bouwen en verbouwen van verschillende soorten woningen. De gemeente kijkt naar de aanvraag, de procedure bij een aanvraag duurt minimaal acht weken.

Meer informatie

Op de Facebookpagina van Containerhuis worden ideeën voor alternatieve, duurzame en goedkope manieren van huisvesting gedeeld en wordt een community gecreëerd voor het uitwisselen van inspiratie en ideeën.

Meer inspiratie is hier en hier te vinden. Voor wie zelf met iets soortgelijks bezig is of het leuk vindt om mee te denken, via deze Facebookpagina worden ideeën gedeeld. 

Over de schrijver

5 gedachten over “Containerhuis: zelfvoorzienend, duurzaam en goedkoop wonen”

  1. Moet verkassen waarschijnlijk, dit misschien een oplossing, Stapelen goedkoopst, scheelt bouwgrond, vind nergens bouwkavel één persoon, anders dat icm met dit, hopen voor te leggen voor hypotheek, ideaal, kan nog wat uitbouwen misschien. Maar haast, blokkedoos flat deel al top. Waaro ?

  2. Hallo,
    leuk hoor om zo te wonen.
    ik doe het al jaren.
    Elektries van zonnepanelen
    Water uit bronnen
    verwarming door de zon en hout.
    eten uit tuinen.
    wijn van vruchten
    kaas en eieren en vlees???

Reacties zijn gesloten.