Alternatief wonen als starter: dit zijn je opties

Een alternatieve woning is er niet alleen meer voor mensen die vanuit overtuiging anders willen wonen. Een nog steeds toenemende krapte op de woningmarkt dwingt starters bijna om voorbij de reguliere opties te kijken. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang en ook voor een koophuis komen veel starters niet in aanmerking. Waar kun je dan nog wel terecht? We zetten vier opties van alternatief wonen als starter voor je op een rij.

Een woning op wielen

Het is natuurlijk niet voor iedereen, maar uit steeds meer hoeken komen geluiden dat er een toenemend aantal (jonge) mensen zonder vast woonadres rondtrekken van camperplaats naar camperplaats. Een op de twintig Nederlanders woont in een recreatiewoning, caravan, woonwagen, (woon)boot of camper, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wonen als campernomade of ‘vanlifer’ is relatief goedkoop en daarom voor veel mensen toegankelijk. Een aantal mensen kiest er daarom voor om als starter een camper of caravan te betrekken als (tussen)oplossing. Ook de welbekende Tiny Houses – kwalitatieve huisvesting in een groene omgeving –  zijn een goed alternatief voor starters, maar helaas is een standplaats krijgen voor je tiny house nog niet altijd makkelijk. Tijdelijke standplaatsen zijn dan een optie.

Starter

Antikraakwoning

Een antikraakwoning kan een goede oplossing zijn voor iedereen die flexibel is. Antikraak is eigenlijk een ander woord voor ‘bruikleen’: op basis van de leegstandswet sluit je een bruikleenovereenkomst af om tijdelijk op een ruimte te passen. De ruimtes zijn vaak slooppanden of op renovatie wachtende kantoorpanden en woningen. Het doel van antikraak is om vastgoed te beschermen tegen kraak en vernieling met als voordeel voor de huurder dat je voor een lage prijs kunt wonen op bijzondere plekken: een schoolgebouw midden in het centrum, een monumentaal pand in de natuur of een prachtige vrijstaande woning op het platteland. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar in ruil daarvoor dien je wel héél flexibel te zijn. Panden worden regelmatig onaangekondigd geïnspecteerd, er wordt geen onderhoud gepleegd, en je kunt op zeer korte termijn (twee tot vier weken) je huis uit worden gezet.

Antikraak

Een woning kopen met vrienden of familie

Ook steeds populairder is om als starter een woning kopen met vrienden of familie te kopen. Steeds meer mensen wagen zich aan woningdelen of erfdelen: het samen kopen van een woning om daar gemeenschappelijk in te gaan wonen. Op die manier kun je een herenhuis opdelen in appartementen, maar ook een oude fabriek omtoveren tot mooie lofts. Niet alleen bestaande huizen worden samen gekocht, ook het opkopen van bouwgrond gebeurt steeds vaker gezamenlijk. Elke bezitter – al dan niet stellen – beschikt over een privégedeelte, maar deelt vaak een aantal functionele ruimtes zoals de kelder, de zolder of de gang en ook de tuin deel je meestal. Een dergelijke constructie wordt ook wel kangoeroewoning of meergeneratiewoning genoemd omdat deze woonvorm ook vaak wordt gebruikt voor mantelzorgers. In Nederland hebben een aantal gemeentes kangoeroewoningen beschikbaar voor verhuur voor een gezin en een zorgbehoevende ouder. Hier is wel vaak een zorgindicatie voor nodig.

Alternatief Wonen Als Starter

Foto: Pieter van de Boogert

Co-housing of woongroep

Een andere gemeenschappelijke woonvorm is cohousing of woongroepen. Meestal bestaat een woongemeenschap uit verschillende afzonderlijke huizen of appartementen, waarbij bepaalde voorzieningen – zoals een grote keuken en woonkamer en een tuin – worden gedeeld. Een cohousing-gemeenschap wordt ook wel eens gezien als ‘een dorp van vroeger’. Daarom is de ideale bewonersgroep een mix van verschillende mensen: singles, stellen, gezinnen met kinderen en ouderen, waarbij iedereen een andere rol vervult. Vaak wordt er niet alleen samen gewoond, maar ook besloten over en gewerkt aan gezamenlijke projecten.

Starter

Foto: Pieter van de Boogert

Heb jij nog andere voorbeelden voor alternatief wonen als starter? Laat je het ons dan weten? Hoe heb jij het bijvoorbeeld aangepakt? 

Wil je op de hoogte blijven van allerlei verschillende manieren van anders wonen? Schrijf je dan in voor de Anders Wonen Maand. Van 15 maart t/m 13 april ontvang je elke week van ons een speciale nieuwsbrief met inspiratie, informatie en praktische tips over anders wonen.

Over de schrijver

3 gedachten over “Alternatief wonen als starter: dit zijn je opties”

  1. Ik verwacht dat met de uitrol van Gesara het financieel voor iedereen makkelijker wordt om iets betaalbaars te vinden. Daarnaast denk ik dat als de oude systemen en de ambtenarij op de schop gaan er veel meer mogelijk wordt op woongebied. Bijvoorbeeld permanent in een recreatiewoning wonen. En verder heb ik het vermoeden dat er in de komende paar jaar veel mensen zullen overlijden ten gevolge van ‘de injectie’. Daardoor zullen de wachtlijsten voor een sociale huurwoning korter worden. Ik ben dus positief over de mogelijkheden die er komen.

  2. Er zijn ook talloze kleinere woongroepen zonder losse appartementen, gewoon in een ruime 4 of 5 kamer (gezins)woning in de stad. Er zijn echter slechts weinig eigenaren die zo’n huis rechtstreeks aan een groep willen verhuren. Soms is er 1 officiële huurder, op wiens naam het huurcontract staat, terwijl de rest onderhuurt, mits de eigenaar dat OK vindt. Die onderhuurders hebben dan geen enkele huurbescherming. Doorgaans geldt er dan ook een hoge inkomenseis, dat 1 persoon (de hoofdhuurder) in principe het totale huurbedrag kan ophoesten, waardoor het voor de meeste groepen in spé niet haalbaar is.
    Iets dergelijks vind je ook bij alleenstaanden die ooit een 4 of 5 kamerflat in de stad hebben gekocht, en die daarin dan wat kamers verhuren, voor de gezelligheid en om de kosten te drukken.

  3. Voor cohousing is inderdaad veel belangstelling. We hebben al ruim 2100 belangstellenden voor onze campagne Erfdelen. Sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven blijkt velen aan te spreken.

Reacties zijn gesloten.