Milou vertelt hoe jouw barbecue een plantaardig feest wordt

De tijd dat je als flexitariër, vegetariër of veganist werd afgescheept met droge maiskolven, suffe wortelspiesjes en slappe vegaburgers is echt voorbij. Hoe zorg je ervoor dat jouw barbecue een plantaardig feest wordt? Waar je vrienden, familie of buren nog dagen over blijven napraten? HetkanWEL ging in gesprek met Milou van der Will, auteur van het boek Vegan Summer. Een boek vol, je raadt het al, vegan gerechten voor op de barbecue.

Bij barbecueën denkt de gemiddelde Nederlander aan veel vlees. Toch heb jij een boek kunnen vullen met plantaardige gerechten. Vertel!

“Ik merk om me heen dat steeds meer mensen bewuster zijn gaan leven, ze willen minder vlees eten en dat lukt ook, maar de zomerse barbecue blijft toch lastig. Want hoe pak je dat nou aan? Daarom heb ik deze praktische gids gemaakt. Ik wil dat juist deze mensen geïnspireerd raken en zien dat het net zo makkelijk is om een plantaardige barbecue te organiseren. Mijn recepten zijn dus zeker niet alleen geschikt voor veganisten, ze zijn voor iedereen die interesse heeft om wat vaker plantaardig te eten. Ik zorg ervoor dat jij niet zielig in een hoekje zit met een droog stukje stokbrood en dat je je gasten heerlijke dingen voor kunt schotelen.”

Wat is jouw nummer een tip voor iedereen die een feestelijke barbecue wil organiseren?

Geef aandacht aan je voorbereiding. Wie komt er eten, wat vindt diegene lekker, welke smaken passen bij die producten? Liefde en aandacht voor wat je maakt zijn een van de belangrijkste ingrediënten. Mijn recepten zijn bedoeld ter inspiratie. Ik moedig iedereen aan om ze thuis zelf te proberen en vervolgens eigen te maken. Pas de ingrediënten aan, voeg andere kruiden toe, laat iets weg, maak er echt je eigen gerecht van. Zo creëer je succesnummers, die bij jou passen en die je met plezier voor andere mensen klaarmaakt. Met een goede voorbereiding laat je zien dat plantaardig barbecueën ontzettend lekker is.”

Je hebt voor je kookboek tal van gerechten uitgeprobeerd. Ik kan me zo voorstellen dat niet alles even succesvol was. Wat is nou echt een product wat je niet op de barbecue moet leggen?

“Haha, nou eigenlijk kan ik na uitgebreid testen concluderen: je kun echt alles op de barbecue leggen! Alleen moet je er wel bij stilstaan dat je producten op de barbecue op een andere manier klaarmaakt. En bijvoorbeeld plantaardige burgers gedragen zich heel anders dan de traditionele burgers van vlees. Tip van mij: leg plantaardige burgers niet direct op het vuur, want dan verbranden ze in no-time en voor je het weet heb je een zwartgeblakerde burger. Zonde!”

En welk product heeft je juist positief verrast?

“Ik ben geen enorme fan van bloemkool, maar omdat het zo gezond is, geef ik het steeds weer een kans. En wat blijkt: van de barbecue in combinatie met veel kruiden is het echt heel lekker! Vooral dat kruidige smaakje in combinatie met een lekker dipsausje. Dat is voor mij het nieuwe barbecueën, voorbij de vleesopvolgers, laten zien wat je allemaal voor lekkers kunt maken met groenten. Een houtskoolvuurtje kan groente zoveel goeds doen. Die rokerige smaak in combinatie met de juiste kruiden brengt groente echt naar een hoger niveau. Zelfs de soorten die je eigenlijk niet lust.”

Stel, je bent uitgenodigd voor een barbecue in de buurt. Welk gerecht raad jij dan echt aan om mee te nemen?

“De kebab van koningsboleet uit Vegan Summer. Het is in een handomdraai klaar, je kunt kant-en-klaar platbrood gebruiken en zelfs de knoflooksaus kun je gewoon in de supermarkt kopen. Natuurlijk kun je die allemaal ook zelf maken, daar heb ik uiteraard ook recepten voor. Het allerfijnste? Je kunt dit makkelijk meenemen, het is heerlijk en je mist helemaal niks. Perfect!”

Kan jij wel een portie plantaardige barbecue inspiratie gebruiken? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan hebt) en laat hieronder in de comments weten waarom jij graag kans maakt op een gratis exemplaar van Vegan Summer.

Over de schrijver

33 gedachten over “Milou vertelt hoe jouw barbecue een plantaardig feest wordt”

  1. Yes leuk!! Kunnen we onze de carnivoren in onze familie en vriendenkring eens laten ervaren hoe lekker BBQen kan zijn zonder vlees of vis! Wie weet willen straks niet meer anders! 😀

  2. Sinds kort vegan. Na 50 jaar carnivoor te zijn geweest gruwel ik nu soms bij het idee alleen al. EarthlingEd gaf me het laatste zetje. Ik zoek geen vleesvervangers voor op de BBQ maar hoop inderdaad recepten van groenten aan te treffen voor de BBQ. Of in mijn geval de Cobb 🙂
    Ik ga vast duimen en voor de brievenbus liggen Hihi 🤭

  3. Zelf steek ik nooit de bbq aan, ik mis de recepten en ideeën om er iets leuks van te maken. Met familie en vrienden, ach ja… dan gooi je er maar één kant-en-klare burger op, dan kan je in ieder geval nog een beetje meedoen… Een boek vol recepten en inspiratie zou dus erg fijn zijn!

Reacties zijn gesloten.