Deze tuinman ontwikkelde het bouwmateriaal van de toekomst

De Mexicaanse Omar de Jesús Vazquez Sánchez ontwikkelde een bouwmateriaal van afval, dat de toekomst van bouwen wel eens kan veranderen. Als kind emigreerde hij naar de VS, stopte met school en ging aan de drugs. De Amerikaanse droom bleek voor hem minder rooskleurig en hij droomde over een terugkeer naar zijn thuisland, waar hij tuinman wilde worden. En dat lukte, maar daar bleef het niet bij. Hij ontwikkelde misschien wel het bouwmateriaal van de toekomst.

Foto: Founder Sargablock housing Omar de Jesús Vazquez Sánchez
(CREDITS)Emily Mkrtichian for UNDP Mexico

Op de bekende Mexicaanse stranden van Cancun was zeewier een groot probleem. De overheid is verplicht om 40.000 ton sargassum-wier op te ruimen. Normaal gesproken, ging dit ‘afval’ naar stortplaatsen of de verbrandingsoven, maar Omar de Jesús Vazquez Sánchez vond uit dat dit stinkende zeewier helemaal geen afval was.

Zeewier is een veelzijdig materiaal

Dat zeewier een heel veelzijdig gewas is, weten we zo langzamerhand wel. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 zeewiersoorten. Afhankelijk van de diepte in zee –en daarmee de hoeveelheid licht die wordt opgevangen- zijn ze onder te verdelen in groen-, rood en bruinwieren.

Het mooie aan zeewier is, dat het geteeld kan worden zonder zoet water, gebruik van land en meststoffen. Daarnaast kun je het eten, gebruiken als grondstof voor textiel, bioplastics, maar ook als bouwmateriaal.

Werk voor 300 gezinnen

Omar had een schoonmaakploeg, die werk verschafte aan 300 gezinnen, dus de opruimwerkzaamheden van het zeewier op het strand waren al nuttig, maar hij ontdekte dat hij het zeewier kon gebruiken om blokken van te bakken, die gebruikt kunnen worden als bouwmateriaal. En hij krijgt er credits voor. Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma is dit materiaal een geniale vondst en een duurzame oplossing voor ons milieuprobleem.

Een oplossing voor ons milieuprobleem

Daarom richtte hij in 2018 het bedrijf SargaBlock op. Het bedrijf heeft als missie om duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen te ontwikkelen en die niet concurreren met de voedselproductie.

De naam SargaBlock is afgeleid van het Spaanse woord “sargazo”, wat zeewier betekent. Geen verrassende naam voor een bedrijf dat zeewier als belangrijkste ingrediënt in hun bouwmaterialen heeft. Zij mixen dit mengsel van zeewier met gerecycled plastic, waardoor het materiaal lichter, sterker en duurzamer is dan traditionele bouwmaterialen. En het is volledig te recyclen.

Verschillende materialen

SargaBlock maakt verschillende materialen van het zeewier-afval.

  1. Blokken: Deze worden gebruikt voor het bouwen van muren. Ze zijn lichter dan traditionele betonblokken en hebben uitstekende isolerende eigenschappen.
  2. Panelen: Deze panelen zijn ideaal voor het bekleden van muren en plafonds en isoleren heel goed. De panelen zijn ook lichtgewicht en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd.
  3. Platen: Deze platen worden gebruikt voor de constructie van vloeren en wanden en isoleren goed. Ook deze zijn licht en hebben een lage CO2 voetafdruk.
  4. Isolatie: Dit is een isolatiemateriaal dat kan worden gebruikt in muren, plafonds en daken.
  5. Beton: Dit betonmengsel bevat zeewier. Het is sterker en lichter dan traditioneel beton en heeft een lagere CO2-voetafdruk.

Nieuwe producten niet alleen voor Mexico

Sargablock blijft zich richten op de ontwikkeling van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten om tegemoet te komen aan de behoeften van de bouwsector en aan de groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen. In Cancún is het materiaal goedgekeurd voor gebruik en de verwachting is dat het 120 jaar mee zal gaan.

De belangrijkste bouwmaterialen

Het belangrijkste voordelen van de bouwmaterialen van SargaBlock is dus dat ze goed zijn voor het milieu, licht zijn en goed isoleren. Het bedrijf heeft al verschillende projecten gebouwd met deze blokken en heeft plannen voor verkoop van de producten binnen en buiten Mexico.

Ook in Nederland bouwen we met zeewier

Ook in Nederland bouwen we met zeewier, dat we mengen met reststromen uit de hout- en papierindustrie. Op die manier kunnen we er platen van persen, die als isolatie of decoratie kunnen dienen. Maar dragend zijn ze nog niet.

Over de schrijver