5 duurzaamste steden van Europa; dit zijn ze!

Maar liefst drie op de vier Europeanen wonen in de stad. Dus wat daar gebeurt, kan nogal een verschil maken in onze strijd tegen de klimaatverandering. De focus van de duurzaamste steden van Europa ligt op verschillende punten. Zo blinkt de ene stad uit in prachtige groene gebieden en schoon water, terwijl in andere steden voornamelijk alleen nog maar elektrisch vervoer rondrijdt. Naast dat de steden schoon en energiezuinig zijn, is het natuurlijk belangrijk dat het een prettige omgeving is om te vertoeven.

Schrijf je in voor de Anders Reizen Maand
Van 15 januari tot 13 februari 2024 organiseert hetkanWEL samen met Better Places en Avontuur Dichtbij de Anders Reizen Maand. In deze maand komen er extra veel blogs online over andere, meer duurzame manieren van reizen. Van fietsvakanties tot eindeloze wandelingen. Van eeuwig op reis met een omgebouwd busje, auto of zeilboot tot weekendjes weg vol avontuur. Van luieren in een hangmat tot stedentrips vol activiteit. We brengen inspirerende verhalen vol avontuur en praktische tips, bijvoorbeeld over het vinden van internationale treinreizen zonder al te veel gedoe en geregel. Wil jij niks missen van deze heerlijke wegdroommaand? Schrijf je dan in en ontvang een maand lang wekelijks de Anders Reizen Nieuwsbrief. Deze stopt automatisch.
SCHRIJF JE HIER IN

Europa doet het goed ten opzichte van de rest van de wereld

Europese landen behoren tot de best presterende landen in de Sustainable Cities Index 2023. Waarbij de Scandinavische gebieden het verreweg het best doen, met maar liefst vier landen in de top vijf. Nederland en Duitsland volgen daar vlak achteraan. Deze topscores zijn te danken aan bijvoorbeeld het milieubeleid, groene initiatieven, duurzaam transport en algemene inspanningen voor duurzame ontwikkelingen. Hoe dan ook; de onderstaande vijf duurzaamste steden van Europa zijn zeker een bezoekje waard.

1. Stockholm: het duurzame hart van Scandinavië

Als je het hebt over toewijding aan hernieuwbare energie, dan blinkt met name de Zweedse hoofdstad Stockholm uit. Deze stad heeft al jaren ambitieuze doelen om de ecologische voetafdruk te verminderen. Dit zie je terug in gevarieerde maatregelen voor het verminderen van het energieverbruik en verbeteren van de luchtkwaliteit. Wist je dat ongeveer tien procent van deze stad bestaat uit parken en water?


Door de vele groene ruimtes en goede luchtkwaliteit is Stockholm een perfecte stad om uit te waaien in de buitenlucht. Overnachten doe je in een van de vele milieuvriendelijke hostels. Ook de eco-wijk Hammarby Sjöstad is zeker een bezoekje waard. Deze plek was ooit een giftig industrieel gebied en is nu omgetoverd in hét voorbeeld voor duurzaam leven in een ecologische gemeenschap.

2. Oslo: de elektrische hoofdstad van Europa

Welk duurzaam lijstje je ook bekijkt, Oslo vind je gegarandeerd in de absolute top van de groenste steden ter wereld. Gelegen tussen de natuur van de Oslofjord en het Markawoud in Noorwegen, kan deze stad eigenlijk niet anders dan groen zijn. Oslo is in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een stad die haar inwoners en hun gezondheid op de eerste plaats heeft staan. Van parkeerplaatsen naar natuur, autowegen naar fietspaden, drukke wijken naar autovrije straten en van biogas uit het stadsriool naar brandstof voor stadsbussen en vuilniswagens.

De lucht in Oslo behoort tot de schoonste ter wereld en de stad draait voor meer dan 80% op hernieuwbare energie. Met de hoogste dichtheid aan elektrische voertuigen kunnen deze dus voor het grootste deel op groene stroom rijden.

3. Kopenhagen: beste fietsstad ter wereld

De charmante hoofdstad van Denemarken heeft de reputatie van één van ‘s werelds meest fietsvriendelijke steden. Duurzaam vervoer wordt door de stad aangemoedigd door een indrukwekkend netwerk van fietspaden en het delen van fietsen op grote schaal. Kopenhagen ontving eerder een European Green Capital prijs en is door de Europese Commissie bestempeld als een “transportpionier”. Dit hebben ze onder andere te danken aan de brede en veilige fietspaden. Bezoek je Kopenhagen, dan raden we je zeker aan deze stad als een echte Deen op de fiets te ontdekken.

Febiyan Hwdgrqzaem Unsplash Kopenhagen


Met honderden kilometers aan fietspaden bereik je op de (elektrische) fiets met gemak het noorden of zuiden met prachtige stranden, bossen, parken en andere attracties. Fietsverhuurmogelijkheden en routes zijn dan ook overal te vinden. En als je een kaartje koopt voor de S-trein in Kopenhagen, dan mag je de fiets gratis meenemen.

Naast de fiets als belangrijkste vervoermiddel, levert de stad ook een bijdrage op het gebied van openbaar vervoer, aangezien deze voornamelijk op groene energie rijden. Verder vind je er automaten die statiegeld teruggeven wanneer er een blikje wordt ingeleverd, tot volledig biologische restaurants met Michelinster en een groot scala aan hotels met een eco-certificaat.

4. Londen: de beste overall score in de lijst van duurzaamste steden

Wanneer je verder kijkt naar de ‘P’ van Planet, en ook naar die van People en Profit, dan scoort Londen overall het best. Net als andere grote steden hebben ze een grote uitdaging aan de luchtkwaliteit en afvalmanagement, maar hier wordt hard aan gewerkt. Zo wil de gemeente in 2050 de halve stad bedekt hebben met water en parken voor extra groen. In deze gebieden wordt ook het gebruik van de auto ontmoedigd. Daarnaast is Londen bezig met verschillende programma’s om stadsvervuiling tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de Thames Tideway Tunnel. Deze moet ervoor zorgen dat bij een overstroming van het riool het vervuilde water niet in de Theems terechtkomt.

Pexels Nicole Rathmayr 220887 Q05Eaa43E33E074Din2R1K7Z2Jzqy4Bne6Hww3U4Jg


London heeft al een paar jaar de ambitie om de groenste stad van de wereld te worden, door onder andere in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Om dit te laten slagen moet nog veel gebeuren, maar zeker is dat ze een goede duurzame weg in zijn geslagen. Duurzaam reizen in London begint milieubewust met de trein vanaf Amsterdam. Deze verbinding staat in de top 10 van trajecten met de meeste besparing.

5. Berlijn: duurzaam en dichtbij

Je zou het misschien niet zeggen, maar op de vijfde plaats van de duurzaamste steden staat ons buurland met de stad Berlijn. Deze historische plek heeft met een moderne twist duurzaamheid omarmd. Dit doen ze door verschillende initiatieven om de ecologische voetafdruk te verminderen en levenskwaliteit te verbeteren.

Een opvallend kenmerk van Berlijn is de toename van groene daken. Deze dragen niet alleen bij aan isolatie en energie-efficiëntie, maar ook aan de biodiversiteit van de stad. Daarnaast zijn er diverse programma’s voor stadslandbouw en gemeenschapstuinen om duurzaam voedsel te bevorderen.

Nog dichterbij: Amsterdam, Rotterdam

Ook ons eigen land doet het relatief goed in de lijst van duurzaamste steden. Volgens Arcadis Sustainable Cities Index scoorden Amsterdam en Rotterdam tamelijk hoog in de lijst. Onze hoofdstad heeft een mooie tiende plaats door onder andere de kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit. Rotterdam staat op de twaalfde plaats, mede door een hoge score voor wat betreft stedelijk groen en duurzame mobiliteit. Beide steden staan in de top 5 als het gaat om duurzaam afvalmanagement.

Terwijl de wereld steeds meer geconfronteerd wordt met de uitdagingen van klimaatverandering, zijn steden als Stockholm, Oslo, Kopenhagen, Londen en Berlijn inspirerende voorbeelden van duurzame ontwikkeling. Nieuwsgierig en zin om deze steden te bezoeken? Deze duurzaamste steden van Europa zijn ook nog eens prima te bereiken met de trein!

Over de schrijver