5x duurzaam reizen: dit zijn de duurzame vakantietrends voor deze zomer. Doe jij mee?

Nu de meivakantie ten einde loopt, richten we onze blik op de zomervakantie. Want dat is nog steeds dé periode waarop de meesten van ons op vakantie gaan. Daarbij speelt duurzaamheid een steeds belangrijker rol. Daarom zetten we 5 duurzame vakantietrends op een rij voor deze zomer.

1. Treinreizen

Met stip op nummer 1 van de duurzame vakantietrends: de trein, want die is terug van weggeweest. Lange tijd was reizen met de trein iets van vervlogen tijden, denk Oriënt Express, maar tegenwoordig lijkt de trein weer toekomst te hebben. De ene na de andere directe verbinding wordt op poten gezet. Zo zijn we zelf al met de trein naar de Franse Alpen, Bazel, Londen, Manchester en Parijs geweest. En dat bevalt ons goed. Niet alleen heb je genoeg beenruimte, een prachtig uitzicht, wifi en je bagage bij de hand. Je hoeft ook niet uren van tevoren aanwezig te zijn om door paspoortcontroles en securitychecks te gaan. Behalve als je naar Groot-Brittannië reist: sinds de Brexit moet je toch wel een uur voor vertrek aanwezig zijn voor dit hele circus. Maar dan gaat het nog vele malen sneller en soepeler dan op het vliegveld. Lees hier onze tips voor betaalbaar en makkelijk treinreizen door Europa.

2. Off-grid

We willen niet alleen meer de natuur opzoeken om uit de mallemolen van ons bestaan te kunnen ontsnappen, maar gaan ook terug naar basics. Off-grid wint terrein. Want pas als je die stekker eruit trekt en de afleiding van een mobiele telefoon of laptop veilig opbergt, kom je echt tot rust. Het helpt om in het hier en nu te landen, de vogels weer echt te horen fluiten en de bloemen langs de kant van de weg daadwerkelijk te zien bloeien. Wildkamperen hoort daarbij. Of in een hutje logeren dat niet is aangesloten op het net. Op dit moment geniet Asceline van een weekje off-grid in de Franse Ardennen, dus houdt de site in de gaten, want als ze terug is deelt ze haar ervaringen met ons. Ter inspiratie kan je hier alvast dit verhaal lezen: Carlijn woont drie maanden off-grid in een Zwitserse Alpenhut.  

3. Onontgonnen terrein

Natuurlijk, er valt iets te zeggen voor de Eiffeltoren in Parijs of een gondelbootje in Venetië. Met z’n allen friet eten aan de Costa del Sol. Of op het strand liggen in de Riviera. Maar, er is nog zo veel meer te ontdekken in Europa en we willen dit jaar het liefst onontgonnen paden betreden. We zijn op zoek naar een authentieke en unieke ervaring waarmee we anderen kunnen inspireren (of de ogen kunnen uitsteken – figuurlijk natuurlijk). Dat kan variëren van wildkamperen tot unieke slaapplekken in de natuur, al dan niet met badkuip op de veranda. Maar denk ook aan fietsen langs natuurlijke bronnen in Slovenië, een wandeltocht door de Franse Pyreneeën of met de trein naar het drielandenpunt in Bazel (heb ik laatst gedaan, volgende week kan je mijn ervaringen lezen). We noemen maar wat voorbeelden. Reizigers kiezen er ook voor om -indien mogelijk- niet in het hoogseizoen te reizen. Dat is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, want zo zijn we niet allemaal tegelijk op dezelfde plek.

4. Soloreizen

Het drukke leven thuis is natuurlijk een en al gezelligheid, maar soms heb je even wat me-time nodig om die sociale batterij weer op te laden. Soloreizen zijn -vooral bij backpackers- altijd al populair geweest, maar we zien een toenemende interesse, vandaar dat ze in deze lijst met duurzame vakantietrends staan. Als je in je eentje reist, kan je zelf het tempo bepalen, maak je makkelijker vrienden en vergroot je je zelfredzaamheid (want niemand gaat die treintijden voor je uitzoeken). Bovendien heb je alle tijd van de wereld om even echt te resetten, zonder dat anderen je aandacht en energie opeisen of door de stilte heen kakelen. Hoe heerlijk is dat?

5. Dichterbij

Daar waar je vroeger kon opscheppen over een weekje Thailand (want waarom niet, als het kan?) is dat tegenwoordig iets waar je niet per se mee te koop loopt. We zoeken het dichterbij huis en reizen met de auto, trein of fiets naar bestemmingen binnen Europa of zelfs binnen Nederland. Tijdens de pandemie zijn we erachter gekomen dat ons continent een hoop mooie parels herbergt die we lang nog niet allemaal gezien hebben. En dat principe hebben we na de pandemie niet meer losgelaten en hoort het dus bij de duurzame vakantietrends. En omdat de reis zelf steeds meer onderdeel wordt van de vakantie, begint het avontuur al zodra je de voordeur achter je dicht trekt. Zo is Scandinavië als bestemming steeds populairder (en dat snappen wij, helemaal nu er in april al hitterecords verbroken worden in landen als Spanje), maar ook Oost-Europa doet het goed.

Elke week inspiratie voor duurzaam leven in je inbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze Nieuwsbrief, zodat je niks meer hoeft te missen. Missen we nog iets in deze lijst van duurzame vakantietrends, aarzel dan niet om een reactie achter te laten. Je kan ook jouw duurzame vakantieverhalen delen. Vinden we leuk.

Over de schrijver