Warm weer? Dit zijn de fijnste stoffen voor de zomer

In je polyester shirt en leren schoenen op het terras? Het recept voor klotsende oksels en zweetvoeten binnen no-time. Op de thermometer heb je weinig invloed, maar op de stoffen die je draagt wel. We geven je tips voor de fijnste stoffen voor de zomer (en voor het milieu).

Koele kleding bij hoge temperaturen

Bij tropische dagen zijn de meesten van ons geneigd zo min mogelijk aan te trekken. En toch is je lichaam bedekken juist koeler. Bijvoorbeeld met kleding als een linnen broek of lange lycocell jurk. Dit geeft de beste bescherming tegen hitte (en UV stralen). Kies in ieder geval het liefst voor natuurlijke materialen, hierin zweet je het minst. Ook is het belangrijk dat de stoffen kunnen ‘ademen’ en vocht absorberen. Vermijd daarbij strak zittende schoenen of kleding. Die mooie aansluitende jurk ziet er met zweetvlekken namelijk toch iets minder fantastisch uit. Trek in plaats daarvan liever iets luchtigs aan en accentueer je taille eventueel met een dun riempje.

De 6 fijnste stoffen voor de zomer

Je kent het gevoel wel van die plakkerige rug wanneer je opstaat uit je loungestoel. Typisch het gevolg van synthetische materialen zoals polyester, vinyl en viscose. Niet alleen onprettig voor het milieu, het voelt ook niet comfortabel tijdens warmere dagen. Dus check de kleding op het gebruik van de juiste materialen. Deze worden in het label weergegeven op volgorde van de aanwezige hoeveelheid. Wat zijn de prettigste stoffen die je kunt dragen op warme dagen?

  1. Lyocell of Tencel

Lycocell, ook wel bij merknaam Tencel genoemd, is een steeds meer gebruikt materiaal voor kleding. Het is een duurzame stof die wordt gemaakt van verschillende houtsoorten. Lycocell draagt comfortabel en koel in de zomer. Het fijne van deze stof is dat het ademt, vocht opneemt en dat bacteriën er niet van houden. Hierdoor krijgen geurtjes minder kans. Ideaal dus voor kleding die je direct op je huid draagt.

  • Linnen

Denk je aan linnen, dan denk je aan de zomer. Niet zo gek want het is bij uitstek materiaal voor warme temperaturen. De stof laat lucht door en neemt vocht op. En een briesje is het enige dat je nodig hebt om eventuele natte plekken te laten verdwijnen. Het grote voordeel van linnen is dat je het bij iedere gelegenheid kan dragen. Of je nu een outfit zoekt voor een zomers dagje uit of een belangrijke vergadering op kantoor. Daarbij is linnen een van de stoffen met de kleinste ecologische voetafdruk. Het enige nadeel: de stof kreukt snel.

  • Katoen

Katoen is niet alleen sterk, de stof staat ook bekend om het ademende effect en vangt weinig warmte op. 100% katoen is eigenlijk het beste antwoord op iedere weersvoorspelling. Ook is dit beter voor het milieu dan een katoenmix. Deze is aan het einde van de levensduur namelijk lastiger te recyclen. Katoen van goede kwaliteit absorbeert het vocht goed. Het nadeel daarvan is dat zweetplekken eerder zichtbaar zijn. Kies daarom in de zomer voor lichte (ongebleekte) kleuren. Een keerzijde van katoen zijn de grote misstanden die achter deze industrie zitten. Biologisch katoen met keurmerken zoals GOTS, OCS of Oeko-Tex, zijn daarom de beste keus.

Andere natuurlijke alternatieven die je helpen het hoofd koel te houden zijn stoffen van bamboe of hennep.

  • Zijde

Verantwoord geproduceerd zijde is niet goedkoop, maar wel een erg fijne stof tijdens warme zomerdagen. Het is glad, zacht en valt soepel over de huid. Deze natuurlijke stof, afkomstig van de zijderups, past zich makkelijk aan lichaamstemperatuur aan. Belangrijke kanttekening; wij vermijden zijde het liefst, omdat het geen milieuvriendelijk en diervriendelijk materiaal is. Dit komt door het gebruik van de rupsen en de chemicaliën die nodig zijn om de stof te verven. Koop je nieuwe kleding, let dan kritisch op de herkomst of kies liever voor een duurzamer alternatief zoals lycocell.

  • Chambray

Met een spijkerbroek in de zon zitten, is natuurlijk alles behalve comfy. Maar wist je dat er ook een lichtere en luchtigere variant van denim bestaat? Chambray is niet alleen perfect alternatief voor zomerse temperaturen, het is ook duurzamer. Omdat het materiaal veel zachter is dan denim, is het daarbij een fijne zomerse stof voor blouses en jurken.

  • Wol

Niemand trekt in de zomer een wollen trui aan. Maar wist je dat een shirtje van dun gebreide stoffen ideaal is bij iets warmere dagen? Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast kan het meer dan een derde van zijn eigen gewicht aan vocht aannemen zonder dat het nat aanvoelt. Je kunt ook kiezen voor tricot. Dit is een verzamelnaam van gebreide stoffen. Zoals een combinatie met katoen. Let wel op dat de mix geen polyester of andere synthetische stoffen bevat. Anders gaat dit ten koste van de voordelen van wol.

Tip: last van blijvende zweetgeurtjes in je shirt? Dit komt vaak voor bij stoffen van nylon (polyamide) of acryl. Je kunt deze eruit krijgen door ze, voor het wassen, te weken in een mengsel van water en schoonmaakazijn.

Over de schrijver