De hangende tuinen van de Zuidas in Amsterdam

Hangende tuinen zijn op zich niks nieuws. Over het oudste en misschien wel bekendste voorbeeld, de hangende tuinen van Babylon, werd al in de vierde eeuw voor Christus geschreven. Toch lijkt het concept eeuwen lang niet erg populair of haalbaar, want veel latere voorbeelden zijn er niet. En zeg nou zelf, een plantenbak aan je balkon is toch niet helemaal hetzelfde. Maar tijden en omstandigheden veranderen en anno nu maken de hangende tuinen een comeback in de vorm van groene woontorens of, zoals aan de Amsterdamse Zuidas, een hele vallei.

Valley

Milaan heeft haar Bosco Verticale en in Utrecht krijgen we van dezelfde architect Wonderwoods. Prachtige woontorens gehuld in groen bestaande uit bomen, struiken en heesters. Aan de Amsterdamse Zuidas doen ze er nog een schepje bovenop. Daar wordt op dit moment gebouwd aan het multifunctionele gebouw Valley, ontworpen door hetzelfde architectenbureau (MVRDV) als de Groene Villa met de honderden bloempotten in Sint-Michielsgestel, waar we eerder al eens over schreven.

Openbaar toegankelijk

Wonen, werken en openbare ruimten zijn verdeeld over een bergachtig landschap van drie torens met terrassen vol groen wat het geheel een aanblik van een vallei zal geven. In tegenstelling tot veel andere van dit soort exclusieve projecten is Valley straks grotendeels openbaar toegankelijk. Dus kunnen ook mensen zoals jij en ik, die een appartement op zo’n locatie niet kunnen betalen, toch van dit unieke gebouw genieten.
Hangende Tuinen
Valley, Mvrdv Architecten

Duurzaam project

Valley is een zeer duurzaam project, van bouw tot realisatie. Er wordt gewerkt volgens de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid. Zo is het gebouw energiepositief en heeft het een BREEAM-NL Excellent certificering. “Het wordt een wereld die groen en open is, waarin je je thuis voelt en waarin je zou willen wonen,” zegt architect Gideon Maasland hierover op de site Duurzaam Gebouwd.
Vanaf de begane grond tot en met de zevende verdieping komen er kantoren, winkels, cafe’s, restaurants en verticale tuinen.  Vanaf de achtste verdieping beginnen de woonlagen. Daar komen bijna 200 huurappartementen variërend in grootte van 55 tot 700 m2. Onder het complex komen nog eens drie lagen voor het parkeren van je auto of het stallen van je fiets.

Hangende tuinen

Gebouwen als de Valley, met verticale bossen of hangende tuinen, passen uitstekend in deze tijd. We weten inmiddels, dat groen in de stad noodzakelijk is om deze leefbaar te houden. Verticale parken  helpen om de lucht te zuiveren, de stad te koelen en water vast te houden. En dan heb ik het nog niet eens over de geweldige bijdrage die ze leveren voor vogels en insecten of de rustgevende werking die groen op de mens heeft. Het verbetert je concentratie en vermindert stress en wordt dan ook in landen als Schotland, Engeland en Japan voorgeschreven als medicijn. Valley wordt in 2021 opgeleverd.
Wat vind jij van de hangende tuinen van Valley. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “De hangende tuinen van de Zuidas in Amsterdam”

  1. Het oogt prachtig. Maar dit zijn natuurlijk de schetsen van de ideale wereld. Gaat het er in de werkelijkheid echt zo uitzien? Dan, als ik dit lees: Vanaf de begane grond tot en met de zevende verdieping komen er kantoren, winkels, cafe’s, restaurants en verticale tuinen, krijg ik wel een beetje een Bijlmeermeergevoel. Een nogal van buiten afgesloten wereld. Waar steeds meer ongewenste dingen gingen gebeuren. Dat was geen succes.

  2. Of een project echt duurzaam is, is oa afhankelijk van de manier van bouwen. In dit geval wordt waarschijnlijk de traditionele beton/staalbouw toegepast die veel co2 uitstoot (cement!).
    Als dit ontwerp in houtbouw uitgevoerd zou kunnen worden kan men werkelijk van een duurzaam ontwerp spreken.

Reacties zijn gesloten.