Deze innovaties bieden een oplossing bij hevige regenval

De klimaatveranderingen zorgden afgelopen zomer voor extreme warmte en droogte, terwijl op andere momenten straten en huizen juist onderliepen door hevige regenval. Daarom maakt de overheid 600 miljoen euro vrij om Nederland voor te bereiden op de klimaatveranderingen. Er zijn al veel innovaties, die een oplossing bieden voor hevige regenval. We hebben er een paar voor je verzameld.

Een waterdoorlatende tegel

Volgens de startup Rain(a)away kan regen heel functioneel zijn. Zo kan het bijvoorbeeld een oplossing bieden bij droogte en extreme warmte, door het water op te vangen en naar de grond te laten stromen. Bijkomend voordeel is dat planten rondom de tegels langer mooi blijven. Daarbij willen de ontwerpers dat mensen gaan genieten van regenwater. “Onze Flood tegels hebben ruimte in de tegels. Voordat het water naar de grond getrokken is staat het even in de tegels. Dat maakt de tegels alleen nog maar mooier (zie de foto bovenaan deze blog).”

De Afkoppelpijp

Met de zogenaamde Afkoppelpijp kan het hemelwater direct je tuin in stromen. De pijp bevestig je zo laag mogelijk bij de regenpijp aan de buitenkant van de buis. Zo komt niet alle regen in het riool terecht maar blijft het water daar waar het valt. Deze innovatie won de RIONEDinnovatieprijs 2018.

Een afvoerstrook

In de Argonautenstraat in Amsterdam hebben ze een andere oplossing gevonden voor veel regenwater: een strook in het midden van de straat die het regenwater goed afvoert. Het hemelwater stroomt naar het midden van de weg waar een strook met doorlatende verharding is aangebracht. Onder deze strook ligt grof zand. Het hemelwater kan dan snel in de bodem infiltreren en het grondwater aanvullen. Vlak naast deze strook ligt een DIT riool. Als de grondwaterstand te hoog wordt of de infiltratie niet snel genoeg gaat voert het DIT riool het teveel aan hemelwater af naar het oppervlaktewater. Op de website Rainproof.nl kun je meer lezen over de klimaatbestendige straat.

Een groen-blauw dak

Met een groen-blauw dak heb je de controle over de snelheid waarmee regenwater naar het riool wordt gestuurd. De kenmerken van een groen-blauw dak zijn bijvoorbeeld waterberging en het benutten van regenwater voor o.a. toiletspoeling, en verkoeling bij hittestress.  Wist je trouwens wat de betekenis is van de verschillende kleurcodes voor daken? Een groen dak is een dak met begroeiing. Een geel dak is een dak waarop energie wordt opgewekt. Een rood dak is een dak met ruimte voor andere voorzieningen. En een blauw dak kan water managen.

Watervertragende groenstrook

In een nieuwe woonwijk op de Kop Zuidas in Amsterdam legden de gemeente en Waternet een watervertragende groenstrook aan. De strook is uniek; nog niet eerder werd hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang. Door het tijdelijk opvangen van regenwater ontlast de groenstrook het hemelwaterriool. De strook ligt ongeveer 35 centimeter lager dan de omgeving. Hierdoor stroomt het regenwater van de straat en van de daken van de nieuwbouwhuizen in het groen. Het is een tijdelijke wateropvang: het water blijft maximaal 24 uur in de strook staan waarna het infiltreert in de bodem.  Als het echt hard regent en de groenstrook dreigt te overstromen, dan stroomt het water via een overstort alsnog naar het regenwaterriool of het nabijgelegen oppervlaktewater.

Een waterplein

Waterpleinen zijn eigenlijk mooi vormgegeven waterbuffers midden in de stad. Door het ontwerp kan het water vanuit verschillende kanten naar deze plek toestromen. Een voorbeeld is het Bellamyplein in Rotterdam. In onderstaande video zie je hoe het water vanuit verschillende kanten van de stad naar 1 plek kan stromen en vervolgens een mooie waterpartij ontstaat.

Heb jij nog een andere innovatie die voorbereidt op de klimaatverandering gespot? Laat het ons weten!

Over de schrijver

4 reacties op “Deze innovaties bieden een oplossing bij hevige regenval”

 1. Bedankt voor het delen van deze innovatieve oplossingen voor regenval. Wij denken er ook aan om waterdoorlatende tegels te leggen. Ook gaan wij ons riool vernieuwen zodat we minder last hebben van verstoppingen en lekkage bij storm en regen.

 2. Op alle scholen ( VMBO, MTS ), die vakken met betrekking tot huizenbouw hebben, systematisch aandacht besteden ( ook met praktijk installatie voorbeelden) , aan het opvangen van regenwater. Inclusief de filtering ervan i.v.m. off-grid tiny housing . . . Hetzelfde met opslaan van zonnestroom in batterijen. Flyer in de brievenbus wekt allen maar wrevel.. zo van “waar bemoei jij je mee”.. Deed dit ooit wegens overlast van hondenpoep en kreeg het daarna op mijn eigen stoep… Handhaving ? Ho maar..

  1. Ja , je kunt bij mensen die een mooi stenen voortuintje hebben een flyer met informatie in de bus doen.
   Of bij mensen die al groen hebben in hun voortuintje een beloningsflyer achter laten.
   Bewust worden dat is waar het allemaal om gaat. Geen gebruik van bladblazers en Roundup, maar een plek voor insecten, vogels en andere kleine dieren.
   Het is zo simpel.

Reacties zijn uitgeschakeld.