In 5 stappen naar meer overzicht in je kledingkast

Als ik lang op vakantie ga, denk ik altijd goed na wat ik meeneem. En daar neem ik ook echt de tijd voor. Het is een beetje omslachtig proces van een dag of drie. Eerst haal ik van alles uit mijn kast en selecteer ik de items die ik écht graag mee wil nemen en goed bij elkaar passen. Dat zijn er standaard te veel, maar ik leg ze toch alvast in mijn koffer. In de dagen erna haal ik er dan elke keer een aantal kledingstukken uit, totdat het precies is wat ik nodig heb en ik enigszins minimalistisch op reis kan. En het werkt, want ik heb op vakantie altijd genoeg kleding bij me en bij elke gelegenheid iets om aan te trekken. Ik vroeg me af of deze aanpak ook zou helpen om thuis meer overzicht in mijn kledingkast te krijgen? En me zo minder snel te laten verleiden om iets nieuws te kopen? Ik ging het testen.

Overzicht in je kledingkast

Als ik na een vakantie thuiskom en alles weer schoon in de kast ligt, mis ik direct het overzicht en heb ik ’s ochtends vaak niets om aan te trekken. Het zijn gewoon net te veel items, waardoor ik keuzestress krijg. Een gevoel dat ik op vakantie nooit ervaar. Daarom besloot ik mijn kledingkast in te pakken alsof met het aantal items dat ik normaal 4 weken op vakantie ga. Dat leek me een mooie periode, want een capsule wardrobe voor een seizoen werkt niet echt voor mij. 37 items voor 3 maanden vond ik net iets te minimalistisch. Na een week of 6 was ik echt uitgekeken op de kledingstukken. Maar vier weken moest lukken. Ik ging aan de slag.

Overzicht In Je Kledingkast

Stap 1. Selecteer je kleding in 4 stapels

Voor ons boek en voor de site interviewden we stijlcoach Chiara Spruit. Zij heeft een goede methode om je kast op te ruimen. Je haalt eerst alles uit je kast (echt alles, dus ook jassen en schoenen) en verdeelt het in 4 stapels. Daar begon ik mee.

Stapel 1: je favoriete items. Dit is de basis van je kledingkast.
Stapel 2: goede basics. Deze kun je combineren met je favoriete items.
Stapel 3: needs fixing of aanpassingen. Is een jurkje leuker als top? Laat het dan vermaken bij de kleermaker. Is de rits van een leuke jurk kapot? Breng het dan ook weg. Stapel 4: draag je nooit en ga je ook nooit doen; breng het weg.

Stap 2: leg alles wat je niet meer gaat dragen weg    

De kleding die naar de kleermaker moest, legde ik even weg. Het leidde te veel af. Net als de kledingstukken die ik weg wilde geven. Die verdeelde ik over drie grote tassen. Een tas met kleding die ik wilde verkopen of ruilen, een tas met kleding die ik wilde weggeven aan vriendinnen en een tas met kleding voor de kledingbak.
Voor het geval je kleding wilt verkopen, maar je weet niet waar, lees dan dit blog met een mooi overzicht, of doe mee aan de ketting kledingruil. Waar jij op uitgekeken bent, is misschien precies wat iemand anders zoekt.

Stap 3: sorteer alles per seizoen

Vervolgens selecteerde ik uit de 2 overgebleven stapels (favoriete items en goede basics) de items per seizoen. Zo had ik ineens 8 stapels. En nog een negende stapel met kledingstsukken, die ik het hele jaar door kon dragen. Die legde ik even apart, want die kon ik straks gebruiken bij het ‘inpakken’ van mijn kast. Vervolgens stopte ik de kledingstukken voor de herfst, winter en lente in drie verschillende boxen. Die ging ik ergens opbergen.

Overzichr In Je Kledingkast

Stap 4: combineren en ”inpakken”

Vervolgens ging ik met de kledingstukken voor de zomer aan de slag. Ik begon met mijn favoriete items, die ik aanvulde met goede basics en een andere leuke kledingstukken, zoals een spijkerjasje, een zwarte broek, mijn favoriete witte gympen etc. Ik maakte handige combinaties en toen ik klaar was met het maken van de selectie, stopte ik het voor de lol in de koffer. Het paste bijna, maar er moesten nog twee witte bloesjes uit (wie heeft er vier nodig?). Wat er aan zomerkleren overbleef, stopte ik in de vierde box. Die zou ik volgende maand weer gebruiken om wat variatie aan te brengen. En toen kon alles in de kast. Het was wel even schrikken, want het was ineens heel leeg, maar ook heel overzichtelijk. Voor de zekerheid haalde ik uit de andere boxen ook nog een dikke trui en een vest, want in Nederland weet je het nooit. Zomer kan ineens herfst worden. Of zelfs winter.

Stap 5: wat miste ik nog?  

Ik miste nog wel een fijne broek, die ik netjes en heel casual kon dragen. Ik besloot niet meteen in actie te komen, maar er een week over te slapen. En na een week had ik nog steeds hetzelfde gevoel. Het bleef in mijn hoofd hangen, dus ik ging gericht op zoek. Eerst in leuke tweedehandswinkels in mijn buurt, maar zonder succes. Toen zocht ik online, maar ik vond niet wat ik zocht, dus ging ik op zoek naar een nieuw, duurzaam exemplaar. Met ons overzicht van duurzame winkels, vond ik er een aantal en kreeg bijna keuzestress, maar uiteindelijk heb ik gevonden wat ik zocht.

Hoe beviel het?

Twee weken geleden, begon ik met een keurige en overzichtelijke kledingkast en het bevalt tot nu toe heel goed. Het scheelt me ’s ochtends echt tijd. Ik mis tot nu toe ook niets, maar straks zal het openen van mijn zomerbox om wat items om te wisselen, voelen alsof ik kan winkelen in mijn kledingkast. En dat is natuurlijk altijd leuk!

Ik ben heel benieuwd hoe jij overzicht in je kledingkast houdt. Laat je het weten in een reactie?

Over de schrijver