Thee van Nederlandse bodem is nog steeds uniek. De meeste thee komt uit India, China, Japan of misschien aan Kenia. Maar uit Nederland? Dat hoor je niet vaak. Toch is er in Nederland – in het Brabantse plaatsje Zundert – een echte theeplantage. En de ontwikkelingen gaan verder. Inmiddels is er namelijk ook thee van Belgische bodem. In Loenhout is is de eerste grootschalige theeplantage van België ook een feit. En de naam van de thee die daar geproduceerd wordt, is LocalTea.
Thee is – na water – de meest gedronken drank ter wereld. In Nederland drinken we gemiddeld zo’n vier koppen per dag. En dan niet alleen bij het ontbijt of om 4 uur, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij het diner, cold brew of in een cocktail.
De impact van thee
De impact van thee op het milieu is kleiner dan die van koffie. Volgens de berekeningen van de BBC is de ecologische voetafdruk van een kop koffie ongeveer tien keer zo groot als dat van een kop thee. Maar de meeste thee komt van ver en dat gaat gepaard met veel CO2 uitstoot door het transport en veel watergebruik bij de productie. Daar brengt LocalTea – dankzij de korte ketens en ambachtelijke productie – verandering in.
Minder energie en water
Volgens onderzoek van Amsterdam Young Academy en de Universiteit van Amsterdam is de productie van een lokale thee een stuk milieuvriendelijker. LocalTea stoot 96% minder CO2 uit, gebruikt 99,59% minder energie en 96,96% minder water. En dat zet natuurlijk zoden aan de dijk.
Verschillende soorten thee
LocalTea maakt thee van de Camellia Sinesis theeplant. Van deze plant is het mogelijk om zwarte thee, groene thee, witte thee en oolong te maken. De Camellia Sinesnsis gedijt het beste in een warm en vochtig klimaat met een temperatuur van 10 tot 30 graden Celsius en zo’n 200 tot 225 mm per maand aan regen. En dat is lastig in Nederland.
Een winterharde theeplant
Daarom is het heel bijzonder dat deze plant nu wel in Nederland groeit. Dat komt omdat het plantenkweker Johan Jansen na 8 jaar gelukt is deze theeplant winterhard te telen. Toen Jansen tijdens een reis na China in aanraking kwam met de theeplant besloot hij dat dit ook lokaal moest kunnen. En dat lukte, waardoor het nu mogelijk is om op ambachtelijke wijze kwaliteitsthee te maken en hebben we nu thee van eigen bodem, die nu ook gewoon te koop is in de Nederlandse supermarkt. In een zakje, of als losse thee.
Je eigen theeplantage
Tot slot kun je zelf ook LocalTea verbouwen. Met een beetje geluk en goede verzorging kun je met een aantal exemplaren dus een hele poos vooruit. Van een plant die binnen staat, kun je zelfs iedere 2 à 3 weken opnieuw oogsten. En een theeplant kan wel 200 jaar oud worden.
Tips om lekkere thee te zetten
Tot slot nog wat tips om zelf hele lekkere thee te zetten. Met je eigen, of lokale thee.
- Voor een halve liter thee heb je 8 tot 10 gram theeblaadjes nodig, of ongeveer 5 gram. Dat komt neer op een theelepel (2 gram) per grote kop. Met een zakje zit je natuurlijk altijd goed.
- Als het water te heet is, dan wordt de thee te bitter, is het te koud, dan komt er bijna geen smaak vrij. Over het algemeen geldt dat thee wordt gezet bij met water met een temperatuur tussen de 60 tot 85 graden Celsius. Voor zwarte thee is de beste temperatuur tussen de 90 tot 95 graden, voor groene en witte thee tussen de 80 en 85 graden en kruidentheeën (ook wel infusie genoemd) smaken het lekkerste met water dat net van het kookpunt af is. Je kunt je water na het koken op gevoel laten afkoelen of een thermometer gebruiken.
- Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer stoffen er vanuit de theeblaadjes in het water oplossen. De thee wordt dan sterker. Zwarte thee laat je gemiddeld 3 en 5 minuten trekken, Japanse groene thee 2 tot 3 minuten en Chinese groene thee 3 minuten. Witte thee heeft na 1 tot 3 minuten het beste resultaat en kruidentheeën moeten het langst trekken: 5 tot 7 minuten. Na 5 minuten komen bij zwarte, groene en witte thee looistoffen vrij waardoor de thee bitter wordt. Hoe lager de temperatuur van je water, hoe langer je de thee kunt laten trekken.
2 gedachten over “Thee van Nederlandse bodem, die je ook zelf kunt kweken”
Super tof dat er gewoon tee in Nederland en België, en dus ook de rest van Europa verbouwd kan worden 🙂 Dat scheelt weer een rondje rond de wereld varen, rijden of vliegen!
Brabant lijkt een goede toploper, want ook in Soerendonk is er een Teeplantage “Het zuyderblad”
Oh, goede tip. Die kenden we nog niet. Kruidenthee van Wilder Land komt bijvoorbeeld ook uit Nederland: strikt genomen geen thee, maar een ‘infusion’, maar in Nederland maken we dat onderscheid niet tussen echte thee en kruidenthee, dus die geven we ook nog als tip mee.
Reacties zijn gesloten.