Wandelen voor het klimaat: Urgenda loopt in 3 weken van Groningen naar Glasgow

Marjan Minnesma van Urgenda begon gisteren met een groep Nederlanders aan een lange wandeling van de Eemshaven in Groningen naar Glasgow. Over drie weken begint daar de VN-klimaattop COP26 waar belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden over een snellere verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. De wandelaars lopen elke dag zo’n 20 tot 30 kilometer en vragen onderweg aandacht voor klimaatverandering, maar vooral ook voor de oplossingen.

De tocht is opgedeeld in 21 wandeletappes, waarbij ze halverwege met de trein van Rotterdam naar Edinburgh reizen om vervolgens weer door te stappen naar Glasgow. Het is niet de eerste keer dat Marjan Minnesma de wandelschoenen aantrekt voor het klimaat: zes jaar geleden liep ze al van Utrecht naar Parijs. Daar werd in 2015 een belangrijk klimaatakkoord gesloten waarbij afgesproken werd dat we de opwarming van de aarde moeten zien te beperken tot 1,5 graad, maar sinds 2015 is de uitstoot wereldwijd toegenomen.

We hebben niet nog dertig jaar

“We zijn nog helemaal niet op de weg terug,” zegt Marjan Minnesma dan ook in het NOS Radio 1 Journaal. “We hebben niet nog dertig jaar de tijd, want als we nog 30 jaar blijven uitstoten, gaan we ver over de twee graden opwarming heen en dat wil je niet. Want dan vraag je eigenlijk aan de jongere generaties om de tweede helft van deze eeuw CO2 uit de lucht te halen in een hoeveelheid die gewoon eigenlijk niet te doen is voor hun.” De turbo moet er dus op, volgens Minnesma, zeker in Nederland. Want in vergelijking met landen als Duitsland en Groot-Brittannië lopen we ver achterop als het gaat om duurzame energie.

Het gaat dus niet snel genoeg. “Wij moeten dit de komende tien jaar oplossen en niet doorschuiven naar jonge mensen.” Dat er oplossingen zijn, willen de wandelaars tijdens hun tocht ook laten zien. Zo beginnen ze in de Eemshaven waar ze met behulp van windenergie een waterstofnetwerk voor heel Nederland willen beginnen waardoor de industrie uiteindelijk kan stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Wandelen langs oplossingen

Maar ze wandelen bijvoorbeeld ook langs plekken met zonnepanelen waarmee ze willen laten zien dat zonnepanelen niet altijd in de natuur of weilanden hoeven te liggen. Denk aan parkeerterreinen, bedrijfspanden, op dijken of drijvende zonnepanelen. Ook windmolens hoeven niet per se grote, lelijke dingen te zijn met een grote slagschaduw. Zo lopen ze langs verschillende kleine houten windmolens, waarvoor je in Groningen binnen 6 weken een vergunning kan krijgen, en die gemaakt worden door het Groningse bedrijf EAZ Wind. Wij interviewden deze jonge, enthousiaste ondernemers vorig jaar al voor ons boek om te laten zien dat windenergie wel degelijk op een sympathieke en mooie manier kan, zonder al te veel overlast.   

Elke etappe begint en eindigt bij een treinstation, zodat mensen heel makkelijk kunnen meelopen. Als je zelf niet mee wil of kan wandelen, kan je de tocht met alle inspirerende verhalen volgen op de site van Climate Miles, zoals de tocht heet.

Heb jij vertrouwen in de klimaattop in Glasgow, die eind oktober begint? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Wandelen voor het klimaat: Urgenda loopt in 3 weken van Groningen naar Glasgow”

 1. Of ik vertrouwen heb in een goede afloop in Glasgow? Wat is ‘goed’ en wat is ‘afloop’? Ik vertrouw op goede intenties, ja. Ik denk dat vrijwel iedereen die serieus met politiek bezig is, de urgentie voelt… maar… het lijkt op alle verschillen die ook in ons individuele levens zijn. De intentie kan goed zijn, maar wat geef je voorrang in de praktijk? Dat is afhankelijk van wat die individu belangrijk vindt. Zijn waarden en overtuigingen en angsten. En zolang er nog zoveel mensen geld, winst en economische groei als belangrijkste zien, geloof ik niet dat ze het reduceren van de klimaatcrisis als hoogste urgentie zullen zien. Want dat gaat direct tegen de ouderwetse gedachte in van economische groei. ( op een enkeling na, die doorheeft dat de klimaatcrisis op lange termijn tevens vernietigend is voor de economie )

  Ik denk wel dat er een bewustzijn aan het groeien is dat het echt allemaal anders moet om deze klimaatcrisis af te wenden. Maar we blijven primaten met blz bla. Ons brein gaat steeds weer in ruste als we ervaren dat alles er nog best oké eruit ziet. En velen van ons gaan vooral voor vrede in het NU.

  Dus willen ze niet degene zijn die zegt: vanaf heden een vleestax, stoppen met vliegen, stoppen per direct met subsidie aan fossiel, niemand mag meer een tweede huis ( die zijn voor de klimaatvluchtelingen), ontmoedigen van kopen uit het buitenland, extreme investeringen in wind en zonne-energie en buurt accu’s, ontmoedigen burgers van aanschaf onnodige spullen etcetera.

  Want dat is nodig. Maar wie dat durft te zeggen wordt gelyncht door de bevolking die nooit is geïnformeerd…. Dus…. Dan moeten ze wel ballen hebben daar in Glasgow.

  Maar mensen met ballen bestaan!
  Bewustwording is vergroot….
  Dus… ik hoop… ik hoop… dat er daar dappere politici zijn. Echt dappere mensen. Met ballen!

Reacties zijn gesloten.