Mirjam verbouwt een Amerikaanse schoolbus om in te wonen

Mirjam Jongerius heeft het goed voor elkaar. Ze heeft een eigen bedrijf en woont met haar gezin in een leuk, klein huis in een populaire wijk in Nijmegen, vlakbij het centrum. Toch knaagde er iets. Want hoe leuk het stadsleven ook is, ze mist de natuur. En dus ging ze op zoek naar een stuk land en kocht ze een Amerikaanse schoolbus waar ze met haar gezin in wil wonen. HetkanWEL sprak met Mirjam over haar plannen.

Wonen in een bus

“In eerste instantie wilde ik een dubbeldekker kopen, maar ik kon er geen een vinden die in goede staat was. Bovendien kende ik niemand, die er technisch verstand van had. Dus werd het een Amerikaanse schoolbus. De bus is twaalf meter lang, heeft een stompe neus en is vrij hoog waardoor de meeste mensen er gewoon in kunnen staan. Bovendien rijdt hij op groen gas en niet op diesel. Dat was even zoeken, maar ik wilde per se een duurzame bus. Ik wil er namelijk echt de weg mee op en ben al bezig met mijn rijbewijs.”

“Mijn oorspronkelijke idee was om er een mobiel restaurant van te maken met 24 zitplaatsen, maar nu wil ik er toch liever in wonen. Ik ga de bus zelf verbouwen. Een goede keuken is voor mij het belangrijkste, omdat ik van koken houd. En als ik dat eenmaal hebt gebouwd, is het daarna niet meer zo spannend om er ook nog een paar goede bedden in te maken. De ruimte is er. In Amerika heeft iemand een heel hostel in zo’n schoolbus gebouwd, dus dan moet een huis voor vier personen ook makkelijk lukken.”

Amerikaanse Schoolbus

De natuur in

“We wonen in een heel fijn, klein huis in een populaire wijk vlakbij het centrum in Nijmegen. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin, maar ik mis de natuur. In de gemeente Gennep, net buiten Nijmegen, heb ik een mooie plek gevonden waar ik de bus zou kunnen neerzetten. Ik zou daar dan ook graag wat tiny houses bij zetten, zodat je een woongemeenschap creëert. We kunnen dan samen een plan maken om het huis en de grote schuur op het land te verbouwen tot een gemeenschappelijke ruimte. En we kunnen bijvoorbeeld een moestuin aanleggen of een voedselbos. Dan kan ik altijd nog een restaurant beginnen op die plek.”

“De gemeente Gennep is heel positief over mijn plan. Ze zijn daar net bezig met een pilot om op een andere manier naar aanvragen en voorstellen te kijken. Het uitgangspunt is daarbij: hoe kan het wel in plaats van hoe kan het niet? Dat heeft me aangenaam verrast. Ze denken echt met je mee. Er is veel leegstand in dit gebied, omdat veel mensen met het boerenbedrijf stoppen en geen opvolging hebben. Als we een tijdelijke woonvergunning krijgen voor tien jaar, kan je zelf iets opbouwen.”

Klein wonen op een ruimtelijke plek

“Ik wil best klein wonen, maar dan wel op een ruimtelijke plek. Deze regio is zo mooi, dat ik er ook prima op een andere plek zou kunnen wonen. Als ik er met de gemeente uit ben, ga ik op zoek naar andere mensen, die ik ook op deze manier willen wonen, met eerbied voor de natuur. Dan kunnen we samen iets opbouwen. En mocht het helemaal niet lukken met die plek, dan kunnen we ook nog op reis met de bus. Alles is mogelijk. Ik ga in ieder geval met de verbouwing beginnen. Hopelijk is dat volgend jaar aan het begin van de zomer ergens klaar.”

Wat vind jij van het idee van Mirjam om in een Amerikaanse schoolbus te gaan wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Lees ook het verhaal van Bouke & Iris, die hun eigen tiny house bouwen. Of van Florine en Thijs, die in een bus wonen.

Over de schrijver

18 gedachten over “Mirjam verbouwt een Amerikaanse schoolbus om in te wonen”

 1. Hallo Mirjam, prachtig dat jij je droom verwezenlijkt, ik ben geïnteresseerd in soortgelijke woongemeenschap, en zou graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkeling hiervan.

 2. Dag Mirjam.
  Wat een goed initiatief.
  Ik zou graag met je meedenken en wonen in een project met eerbied voor de natuur en elkaar.
  Het zou fijn zijn als je mij op de hoogte houd van de ontwikkelingen en mogelijkheden.

 3. Hoi lieve mensen,

  Wat een mooi idee en hopen dat het allemaal gaat lukken met de gemeente.
  Wij zijn al een tijd opzoek naar dit soort projecten en er zijn er aardig wat maar het
  moet ook met je resoneren.
  Wij hebben een poosje in ecodorp boekel als vrijwilligers meegewerkt.
  Graag willen we met jullie in contact komen en de andere mensen die dit project een
  warm hart toedragen.

  Warme groet Marjo en Ed

 4. Supergaaf! mooi om de beweging naar de natuur in samenwerking met gemeente zo te kunnen waarmaken! Gefeliciteerd! Nu klussen en creeeren. Let je op de wifi/mobieltjes id bus? door dat het deels als een kooi van Farraday werkt krijg je meer kaatsende stralen + hogere dichtheid. Kleine tip van iemand die nagenoeg stralingsarm moet leven. Verder trots op jullie dromenwaarmaak-leven! Ga zo door!
  Sarah

 5. Prachtig en ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat verlopen. Ga je ons op de hoogte hoe dit gaat verlopen. Heel veel succes. Fijn dat er nog gemeenten zijn die hier open voor staan.

Reacties zijn gesloten.