Dit zijn de grote energieslurpers in huis

Nu het nieuwe jaar alweer even op gang is, is het een goed moment om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. We weten inmiddels allemaal dat ledlampen zuiniger zijn dan gewone lampen. Dat we onze laders niet ongebruikt in het stopcontact moeten laten zitten. En dat we de verwarming alleen aan moeten zetten in de ruimtes waar we daadwerkelijk zijn, met de deur dicht natuurlijk en wellicht ook een graadje lager. Maar dan nog zijn er vaak energieslurpers in huis waar we misschien niet direct bij stil staan. We zetten ze voor je op een rij.

Cv-ketel

Je cv-ketel zet je natuurlijk niet zomaar uit. We hebben immers verwarming en warm water nodig. Maar er zijn wel manieren om energie te besparen met je cv-ketel, door hem bijvoorbeeld uit de ‘comfortstand’ te halen. Deze stand zorgt ervoor dat er vrijwel onmiddellijk warm water uit de kraan komt, maar daarvoor moet het water wel continu opgewarmd worden en dat kost energie en dus geld. Haal je ‘m uit deze stand, dan warmt de cv-ketel je water pas op als je de warme kraan aanzet. Je verbruikt dan wel iets meer water, maar minder energie. Daarbij kan je ook even kijken of je cv-ketel een ecostand heeft: daarmee bespaar je nog meer aan stookkosten. Er is ook nog winst te behalen door de watertemperatuur in de verwarmingssystemen van de gebruikelijke 60 graden naar 50 graden te verlagen.

Koelkast

We zijn er helemaal voor om zo lang mogelijk met je spullen te doen, maar in het geval van een oude koelkast of vriezer is het toch verstandiger om die te vervangen. De ontwikkelingen gaan snel en met een nieuwe koelkast met het energielabel A+++ bespaar je per jaar toch al gauw 45 euro in vergelijking met een apparaat van 10 tot 15 jaar oud. Dat is dan toch de moeite.

Let ook op als je een extra koelkast of vriezer in je garage of schuur hebt staan. Die dingen zijn natuurlijk superhandig als je met de kerst bijvoorbeeld familie over de vloer hebt, maar het kunnen ook echte energieslurpers zijn. De grote temperatuurwisselingen in zo’n buitenruimte zorgen vaak voor een hoger energieverbruik en kunnen er zelfs voor zorgen dat je apparaat stuk gaat. Een koelkast is het meest efficiënt in een omgeving waar het tussen de 16 tot 30 graden is. In de winter is het in de schuur vaak kouder en in de zomer kan het kwik juist weer ver boven de 30 uitstijgen. Daarbij komt dat we meestal een oude koelkast in de schuur hebben, die sowieso meer stroom verbruikt of niet meer helemaal goed afsluit.

Televisie

Je hebt televisies en televisies. Bij sommige mensen is het scherm zo groot dat je prima vanaf de overkant van de straat kan meekijken én dan ook nog de ondertiteling kan lezen. Weet dan dat een groot scherm meer stroom verbruikt. Zo kost een groot plasmascherm 110 euro per jaar aan energie, terwijl een kleinere led-televisie 35 euro aan stroom verbruikt.

Waterbed

Een waterbed klinkt heerlijk: je ligt er namelijk altijd warm bij. Maar om dat bed op temperatuur te houden, ben je gemiddeld zo’n 170 euro per jaar aan stroomkosten kwijt. En dat is iets waar we dan weer niet bij stil staan. Als je er één hebt, is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Thuistap

Het klinkt natuurlijk leuk: een thuistap waar je op elke gewenst moment een koud biertje uit kan tappen. Het probleem is alleen, dat dit bier dan ook voortdurend koud gehouden moet worden en dat kan in de papieren lopen. Bij sommige modellen ben je zo’n 110 euro per jaar aan energiekosten kwijt. Dat is vergelijkbaar met het gebruik van 2 moderne koelkasten! We zouden dus willen zeggen: leg je biertje koud in de koelkast of -als je toch heel erg gehecht bent aan je thuistap- sluit hem alleen aan als je een feestje hebt.

Elektrische boiler

Als je geen waterbed hebt, maar wel een elektrische boiler, dan is dit waarschijnlijk één van je allergrootste energieslurpers in huis. De boiler zorgt er namelijk voor dat je altijd een voorraadje warm water in huis hebt en (zoals we eerder al aangaven bij de cv-ketel) dat kost stroom en dus geld. Met een gemiddelde boiler ben je zo’n 350 euro per jaar kwijt. Er zijn wat trucjes om dit te verlagen. Zo kan je de temperatuur verlagen van 90 graden naar 60 graden. Je kan de boiler uitzetten als je een paar daagjes weg bent. Je kan een slimme, zelflerende boiler aanschaffen of een zonneboiler, want die doet ook gewoon in de winter z’n werk.

Kokend waterkraan

Super hip natuurlijk: een kokend waterkraan. Hiermee kan je gewoon een kopje gloeiendhete thee uit de kraan tappen. Maar ook hier geldt: om dat kokende water à la minute beschikbaar te hebben, wordt er continu een voorraadje water op temperatuur gehouden. En dat kost, net als bij een boiler, stroom en dus geld (zo’n 20 tot 60 euro per jaar). Een kokend waterkraan wint het alleen maar van de ouderwetse waterkoker als je de hele dag door elke keer 1 kopje thee wil. Maar zet je meestal een hele pot of kook je met de waterkoker precies de hoeveelheid die je nodig hebt? Dan ben je met je kokend waterkraan echt duurder uit.

Pomp van de vloerverwarming

Zonder schakelaar draait een oude pomp bij de vloerverwarming voortdurend, terwijl een nieuwe pomp met schakelaar alleen draait als dat nodig is. Dit kan je zo’n 90 euro per jaar schelen. Een pompschakelaar van zo’n 60 euro heb je dus binnen een jaar terugverdiend, terwijl je het toch gewoon lekker warm en comfortabel houdt deze winter.

Wat doe jij tegen energieslurpers in jouw huis? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

9 reacties op “Dit zijn de grote energieslurpers in huis”

 1. Ik heb sinds 2015 een quooker. Mijn stroom verbruik ging omlaag met bijna 300 kw stroom per jaar. Ik gebruik minder dan 2000 kw per jaar.
  Mijn gas verbruik is sinds de nieuwe ketel (2019) met 266 m3 gezakt. Ik gebruik per jaar =/- 700 m3 gas.
  Ik woon in een tussenwoning. En mijn verbruik van beide energieën zijn flink gedaald in de afgelopen jaren.
  Ondanks de quooker en mijn infrarood cabine waar ik in zit als ik het nodig heb.

 2. ik heb (nog ?) gaskachels en een geiser. niks cv x 1,5 kwh per 24 uur =500 kwh per jaar, om de cv aan te hebben.
  alle stroom en gas uit als wij op vakantie gaan.
  geen supermarkt vol sausjes in je ijskast vanwege de gourmet met kerst, die je toch voor de vlgde bbq weer weggooit.
  gewoon wat bewuster leven levert ook al besparingen op. het internet staat vol (bol) van tips en tricks voor bewuster leven en consuminderen.

 3. Niet vaker dan eens in de week douchen. Zo deed iedereen het vroeger en ik heb dat nooit veranderd. Tussendoor kan die boiler wel uit; voor de afwas gebruik ik hooguit een liter heet water.
  Ook heb ik een hooikist voor het garen van bonen en volkoren rijst. En een hooimadam, zelf gemaakt van een oud dekbed.

 4. ik gebruik schakel klokken voor stekkers van afzuigkap lampje onder de keukenkastjes, versterker modem wifi. schilt sluip verbruik. bij mij gauw €50,- per jaar. 😉

 5. Ik denk ook na over een andere manier van warm/heet water in de keuken. Doordat er een etage verschil is, kost het erg veel water voor er warm water is in de keuken (soms bijna een emmer vol, die ik ook niet altijd kan hergebruiken).
  Er zijn zgn doorstroomverwarmers oftewel heetwater dispensers. Daar is geen warm water op voorraad, maar het verwarmt a la minute. Ook kan je daarbij verschillende temperaturen in stellen. Een beetje zoals een koffiemachine als senseo, nespresso etc.
  Iemand enig idee hoe het energieverbruik van dit soort apparaten zich verhoudt tot een kokend-water-kraan, inbouwboiler eo waterkoker ?

  1. Het verhaal over de quooker is te beperkt. Je kunt met het kokend water namelijk ook bv je aardappels of pasta met kokend water opzetten. Ergo dus veel meer dan alleen een kopje thee zetten. Dan is de kokend waterkraan echt goedkoper ( los van de investering) in gebruik

  2. Wij hebben al sinds 40 jaar een doorstroomverwarmer. Een paar jaar geleden is onze eerste stuk gegaan en hebben we een nieuwe met intelligente elektronica geplaatst. Deze werkt perfect, omdat of de waterdruk nu hoog of laag is, de temperatuur van het uitstromende water is altijd constant. Wij hebben deze ingesteld op 60 graden, maar je kunt er ook een afstandsbediening bij aan schaffen, zodat je deze op elk moment anders in kunt stellen. Dit apparaat kost stukken minder energie dan een boiler. Voor het koken e.d. gebruiken we echter altijd gas omdat dit echt veel goedkoper is. Een nadeel, wil je een apparaat dat een beetje behoorlijk volume kan realiseren in korte tijd, dan heb je echt krachtstroom nodig.

 6. Vergeet de wasdroger en afwasmachine niet. Dat lijken mij ook energie-slurpers. Als je ziet, hoe lang een afwasmachine er over doet, dan heb je intussen de vaat met de hand al een aantal keer afgewassen. En wat het drogen betreft. In huizen met CV is de liucht s winters vaak te droog. De was drogen op een droogrek is veel voordeliger dan een wasdroger, en maakt de lucht aangenaam vochtiger.

Reacties zijn uitgeschakeld.