Lutkemeerpolder: met jouw steun blijft de laatste vruchtbare grond van Amsterdam behouden

Amsterdam krijgt er mogelijk een groot distributiecentrum van ruim 42 hectare grond bij. Dat is om verschillende redenen ongunstig voor de stad Amsterdam en vooral heel erg zonde van de vruchtbare, biologische grond in het gebied. Initiatieven Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer doen er alles aan om dit omstreden plan tegen te houden, en jij kan helpen.

Ecologische proeftuin

De Lutkemeerpolder, ingeklemd tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol, is nu een groot natuurgebied. Een deel daarvan, zo’n 3 hectare grond, bestaat uit gemeenschapslandbouw en zelfoogsttuinen. Voedselpark Amsterdam wil graag een grote ecologische proeftuin realiseren, voor recreatie, educatie en lokaal voedsel. “Het is de laatste vruchtbare landbouwgrond in de gemeente Amsterdam”, vertelt Natasha Hulst, initiatiefnemer van Voedselpark Amsterdam. “Het is zeekleigrond, de beste grond die je kan hebben om onder andere groenten op te verbouwen. Het is vroeger altijd een biologische boerderij geweest. We kunnen op deze grond ruim 10.000 mensen het hele jaar door van groenten voorzien.”

Investeerders

Twintig jaar geleden is besloten om een groot distributiecentrum te bouwen in de Lutkemeerpolder. Termen als ‘lokaal voedsel’ en ‘korte ketens’ speelden in die tijd nog geen grote rol. Dat is anno 2024 wel anders. Klimaatverandering vraagt om een andere manier van denken, zeker als het gaat om gebieden zoals de Lutkemeerpolder. Bedrijven staan niet te springen om zich hier te vestigen. Het zijn voornamelijk investeringsmaatschappijen die geld willen beleggen in stenen en grond.  

Waterschap is tegen

Er zijn een hoop redenen om niét te bouwen in de Lutkemeerpolder. “Om te beginnen ligt het gebied 5 meter onder zeeniveau”, vertelt Hulst. “Het is dus een belangrijke plek voor de opvang van water bij overlast.” Zo belangrijk dat ook het waterschap heeft aangegeven het geen goed idee te vinden om in de polder te bouwen. Bovendien hebben al die gebouwen en dat asfalt een groot effect op de stad. “Nu heeft het gebied een verkoelende werking op de stad tijdens warme dagen. Je kan je wel voorstellen dat 42 hectare bedrijven met plat dak het tegenovergestelde doen.”

Handtekeningen nodig

Het is de bedoeling dat de bouw van het distributiecentrum eind maart begint. Tot die tijd doen Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer er alles aan om dat te voorkomen. Met de campagne ‘Red ons Groen’ willen ze minimaal 100.000 handtekeningen verzamelen. “Dat kán de gemeenteraad gewoon niet negeren”, aldus Hulst. Op dit moment staat de teller op 18.000 handtekeningen. Bijna de hele oppositie van de gemeente Amsterdam staat aan de kant van Hulst en haar collega’s. “Helaas is dat vooralsnog niet genoeg, want volgens de gemeente kost het te veel geld om de plannen niét door te laten gaan.”

Rondleiding door de Lutkemeerpolder

Naast je handtekening zetten kan je in maart ook deelnemen aan verschillende activiteiten en acties. Op die manier hoopt Hulst dat er meer bekendheid komt voor de bouwplannen. Voedselpark Amsterdam organiseert maandelijks een rondleiding door de Lutkemeerpolder, zodat je kan zien hoe waardevol het gebied is en ook wat de potentie ervan is. “De bodem hier is zo goed, er zijn zoveel mogelijkheden voor lokale voedselproductie, biodiversiteit en een ecologische proeftuin”, aldus Hulst.

Dit kan jij doen

De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen. Wil jij de bouw van het distributiecentrum tegengaan? Je kan jouw handtekening hier zetten. Daarnaast willen Hulst en haar collega’s dat zoveel mogelijk mensen te weten komen over de plannen van de gemeente, dus deel deze blog of de informatie op de website van de campagne Red ons Groen vooral met je vrienden en familie en op social media.

Lees ook: Dit weiland in Amsterdam veranderde in een voedselbos en: Hoe start je een voedselbos? Dit zijn de tips van Petra en haar familie in het Brabantse Rijen

Over de schrijver

2 gedachten over “Lutkemeerpolder: met jouw steun blijft de laatste vruchtbare grond van Amsterdam behouden”

Reacties zijn gesloten.