Zo voorkom je een winterdip

Martinak15, Flickr.com
Martinak15, Flickr.com

Of je het nu wilt of niet: het weer heeft invloed op je humeur. Veel mensen krijgen tijdens de korte, donkere dagen last van een winterdip. Ze komen met moeite hun bed uit en slepen zich het seizoen door. Dat kan anders.
De belangrijkste oorzaak van een winterdip is niet de kou, maar het gebrek aan licht. De zon schijnt veel minder vaak en als deze schijnt, bestaat ook nog de kans dat de wolken voorkomen dat je echt het zonnetje in je gezicht voelt. Overwinteren in een zonnig oord zou dé oplossing zijn, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. De volgende tips kun je wél moeiteloos uitvoeren.

 
Begin met een nieuw project
Je moet er misschien niet aan denken, maar juist dit is de tijd om aan een nieuw project te beginnen. Dat houdt je weg van negatieve gedachten en helpt je opnieuw te focussen op wat belangrijk is. Kies wel een project dat je ook leuk vindt om uit te voeren, bijvoorbeeld het opknappen van de voorraadkast, het inplakken van je vakantiefoto’s of iets anders creatiefs.
 
Beweeg
Als je niet van kou houdt, dan kom je in de winter ook liever niet buiten. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Het maakt niet uit waar je dat doet; een tijdelijk sportschoolabonnement kan ook een oplossing zijn. Het meest lastige is jezelf de deur uit krijgen, dus maak geen grootse plannen, maar geef jezelf net dat zetje dat nodig is om naar buiten te gaan. De rest volgt dan vanzelf.
 
Eet gezond
Het lijkt wel of alles tijdens de winterdagen in één keer komt: je hebt het druk, slaapt slecht, komt moeilijk uit je bed, hebt geen energie en dan word je ook nog ziek. Dat laatste kun je voorkomen door gezond te eten. Eet lekker veel verse groenten en fruit en zorg voor voldoende eiwitten. Schenk regelmatig een kopje groene thee voor jezelf in. Dat geeft een flinke boost. Vermijd junkfood; je denkt misschien dat je daar zin in hebt, maar zorgt er alleen maar voor dat je je – op allerlei manieren – zwaarder voelt.
 
Huil eens lekker
Huilen hoeft niet negatief te zijn. Het is soms gewoon lekker om eens goed te huilen. Neem er de tijd voor en laat alle gevoelens die je hebt over je heen komen. Als je een goede huilbui hebt gehad, dan kun je er weer even tegenaan. Blijf dan ook niet hangen in negatieve gevoelens, maar ga verder.
 
Draai je favoriete platen
Het zijn de kleine dingen die je in een dip kunnen duwen, maar het zijn evengoed de kleine dingen die je er een beetje uit kunnen trekken. Je favoriete muziek draaien is een goede manier om jezelf een boost te geven. Begin er ‘s morgens mee, voor een goede start van de dag. Kies de muziek bewust en zorg ervoor dat deze aansluit bij je bui óf bij de bui die je graag wilt hebben.
Bron: MNN.com
Lees ook:
Griep op komst? Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding
Plezier is de sleutel tot een lang leven
10 tips voor een goede nachtrust
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

3 gedachten over “Zo voorkom je een winterdip”

  1. Pingback: Najaarsdip? Deze lekkere kokoshapjes zijn een goede moodbooster - hetkanWel.nl

  2. Ik heb nu ook al een paar dagen een inzinking.en dat net voor de kerst.maar gisteren het uitgeschreeuwd en gehuild.en dat heeft echt gehoplen.ik voel me nu wel beter.maar doe het nog wel rustug aan.ik zal jullie tips ook opvolgen,en ben er zeker van dat het helpt.
    Hartelijk dank nicole

Reacties zijn gesloten.