5 tips tegen groene aanslag. En waarom je geen hogedrukspuit wilt gebruiken.

Uren waren ze bezig, de buren. Met hun hogedrukspuit gingen ze elke millimeter van hun kleine stadstuin te lijf waardoor de middag zich vulde met een monotoon gedreun dat weerkaatste tegen de huizen achter ons. Het was vooral dit geluid dat voor ergernis zorgde. Maar ik vroeg me ook af of zo’n hogedrukspuit eigenlijk wel zo’n goed idee is voor je tuin. Spoiler alert: nee, dat is het niet. Daarom 5 tips om op een andere manier van je groene aanslag af te komen.

1.Vervang je tegels door groen

Eerlijk is eerlijk: een hogedrukspuit gebruiken we vooral om de groene aanslag op tegels te lijf te gaan. Hoe minder tegels in je tuin, hoe minder groene aanslag dus. Ook omdat tegels voor een slechte afwatering zorgen en groene aanslag (die bestaat uit algen, mossen, gisten en bacteriën) vooral groeit op vochtige plekken. Vandaar dat de tuin na een natte herfst en milde winter veel meer groene aanslag heeft dan na een hete zomer. Voorkomen is dus nog altijd beter dan genezen. Zorg er dus voor dat niet meer dan 40% van je tuin uit tegels bestaat. Dat scheelt een hoop werk (echt!).

2. Zorg voor een goede afwatering

Als er water op je tegels blijft staan, schep je een goed klimaat voor groene aanslag en dat is precies wat je niet wilt. Zorg er dus voor dat het water makkelijk weg kan stromen en vervang zoveel mogelijk tegels door slimme bodembedekkers, gras en ander groen. Dan heb je niet alleen de afwatering goed geregeld, maar krijgt ook onkruid en overlast van mieren minder kans. Dat scheelt een hoop werkt dus, want bij duurzaam tuinieren -zo schreven we eerder al eens- moet je de boel vooral met rust laten. Terwijl je met tegels maar blijft schrobben en onkruid blijft wieden.

3.Veeg je stoepje regelmatig

Dat je een paar tegels houdt, snappen we, want waar moet je anders die luie stoel neerzetten van waaruit je van je tuin kan genieten. Om te voorkomen dat je bij de eerste zonnestralen een groot groen probleem constateert, is het handig om regelmatig met de bezem over je tegels te gaan. Ook in de herfst en de winter! Zo voorkom je namelijk dat de mossen en algen zich aan je stoepje hechten. Persoonlijk vind ik de groene aanslag nog niet eens zo heel lelijk, maar het veroorzaakt wel vaak gladheid en niemand wil op de eerste tuindag een lelijke smakkerd maken natuurlijk. Bezemen dus, het hele jaar door.

Mos, groene aanslag en onkruid gaat natuurlijk ook tússen de tegels zitten. Een deel hiervan bezem je misschien al weg, maar een deel zal blijven zitten. Dit kan je gewoon met een krabbertje verwijderen. Het makkelijkst is om dit te doen als het onkruid nog klein is, zodat de wortels nog niet zo gesetteld zijn. Hoe groter je terras, hoe meer werk natuurlijk (zoals ik al zei bij tip 1: planten in je tuin zorgen voor minder werk dan tegels).

4. Heet water tegen groene aanslag

Goed, met al ons goede gedrag komt het natuurlijk tóch voor dat er groene aanslag op die tegels komt die we daar niet willen. Dan lijkt een hogedrukspuit de makkelijkste manier om dit te lijf te gaan, maar schijn bedriegt. Niet alleen verwijdert die harde straal het zand tussen je tegels, waardoor die los(ser) komen te liggen, maar het verwijdert ook de toplaag van je tegels. Die wordt daardoor poreus waardoor de groene aanslag zich nog makkelijker en dieper kan hechten en zo kom je terecht in een vicieuze cirkel van ‘kwaad’ tot erger. Bovendien kan je met een hogedrukspuit kleine plantjes aantasten, die net waren begonnen met groeien en dat is ook niet wat je wilt.

Wat dan wel? Heet water. Simpel. Giet het uit over de groene aanslag en schrob het daarna weg (met een bezem met een harde borstel). Een paar dagen daarna kan je eventueel achtergebleven resten nog een keer wegvegen, als alles weer droog is, of het hete water ritueel nog eens herhalen. Een kind kan de was doen (al is dat met heet water misschien niet zo slim).

5. Gebruik groene zeep

Jarenlang was de tip om natuurazijn te gebruiken om je groene tegels mooi schoon te krijgen en tegelijkertijd het onkruid aan te pakken dat door de voegen de kop opstak. Maar dat – zo zijn experts het er inmiddels over eens- is niet zo’n goed idee. Het zuur van de azijn tast namelijk, net als de hogedrukspuit, de toplaag van je tegels aan. En, belangrijker nog, blijft niet netjes op de tegels liggen, maar lekt de bodem in. En dat is niet goed voor het bodemleven, die voor een gezonde tuin en de biodiversiteit juist zo van belang is. Daarom is het middel dan ook niet toegestaan, zegt het RIVM.

Pas ook op met biociden, want die kunnen potentieel gevaarlijk zijn voor huisdieren. Zo kunnen katten hun tong eraan verbranden, meldt MilieuCentraal.

Wat dan wel? Een beetje warm water met groene zeep werkt prima om bijvoorbeeld groene aanslag van je (houten) tuinmeubelen te schrobben. Even laten intrekken en daarna met een harde borstel schrobben en afspoelen met water. Groene zeep is biologisch afbreekbaar. Gebruik géén soda, want dat is net als natuurazijn, niet goed voor planten, dieren en insecten.

Heb jij nog tips tegen groene aanslag in je tuin? Deel ze met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

5 gedachten over “5 tips tegen groene aanslag. En waarom je geen hogedrukspuit wilt gebruiken.”

  1. Er zijn tegenwoordig ook zgn schrobmachines te huur. Hiermee kun je het terras en inrit prima schoon schrobben. Ze hebben een benzinemotor en er zitten heel harde, metalen borstels onder. Meestal betaal je dan, naast de huurprijs, ook een set nieuwe borstels, want die slijten vaak snel.
    Het bevalt ons goed. Tis even gedoe om zo’n machine op te halen en terug te brengen, maar altijd nog beter dan dagenlang op je knieën de voegen leegkrabben.

  2. Wij hebben deze winter een dun laagje zand op de gladde tegels gestrooid. Werkt goed tegen gladheid en je veegt het in het voorjaar makkelijk op. Geen groene aanslag meer.

  3. In mijn tuin verdwijnt alle groene aanslag van de winter zodra in het voorjaar de zon weer krachtig wordt. Dus niets doen werkt soms ook prima.

Reacties zijn gesloten.