Zo bespaar je 600 euro op je energierekening

Toegegeven: het is even doorbijten. Zeker nu de kou weer in de lucht hangt en de herfst op komst is. Koud douchen is niet alleen goed voor het milieu en je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Je kan er tot ruim 600 euro per jaar mee besparen op je maandelijkse energierekening. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de hoge gasprijzen waardoor het opwarmen van water duurder is dan ooit.

Koud douchen

Gemiddeld douchen we in Nederland 9 minuten. Dat doen we zo’n vijf dagen in de week. Daarmee warmen we per douchebeurt zo’n 90 liter water op. En dat kan -zeker nu- behoorlijk in de kosten lopen, zo berekende Pricewise deze week. Een gemiddeld gezin kan ruim 600 euro per jaar besparen op de energierekening door koud te douchen. Daarbij is het goed om te weten dat een liter warm water 70 keer meer energie kost dan een liter koud water. Er vanuit gaande dat je in de wintermaanden het water iets verwarmd tot lauw (en dus niet ijskoud laat), kom je volgens Pricewise op een besparing van bijna 650 euro per jaar. Bijkomend voordeel is dat je met koud water ook korter onder de douche staat, dus ook nog eens water bespaart.

7 voordelen van koud douchen

Niet iedereen is bereid om koud te douchen om op die manier de energierekening te verlagen, zo blijkt. De meesten van ons hebben -vrij letterlijk- koudwatervrees. Slechts 14% is dan ook bereid om koud te douchen, terwijl we tegelijkertijd -mede dankzij het succes van The Iceman– ook een trend ontwaren van winterzwemmen. Ook niet echt warm, zullen we maar zeggen. Het goede nieuws is dat je aan koud water kan wennen, je kan het trainen om het maar zo te zeggen. En uiteindelijk heeft koud water, dus ook koud douchen, een aantal voordelen die je wellicht over de streep kunnen trekken. We zetten ze voor je op een rij:

  1. Het is goedkoper. Zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen, kan je er per huishouden dus tot wel 600 euro per jaar mee besparen op je energierekening. Met korter douchen bespaar je natuurlijk ook (hieronder komen we daar nog op terug)
  2. Een uitdaging aangaan (en laten we eerlijk zijn, dat is koud douchen wel) kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven, waardoor je zowel psychisch als lichamelijk sterker wordt. Je traint jezelf om ook buiten je comfortzone rustig te blijven ademen en dat heeft effect op de stresshormonen in je lijf.
  3. Over stress gesproken: je gezicht in koud water dompelen kan een deel van je zenuwstelsel activeren dat je lichaam tot rust brengt na een stressvolle gebeurtenis. Zet je je hele lijf onder koud water dan maakt je lijf uiteindelijk ook dopamine aan waardoor je ‘wakker’ voelt of zelfs ‘high’. We zeggen niet voor niets ‘even afkoelen’ na een intense gebeurtenis.
  4. Er wordt zelfs gezegd dat het een depressie kan verlichten en dat is met het oog op de korter wordende dagen en het druilerige weer dat bij de wintermaanden hoort ook geen overbodige luxe. Met een koude douche (of winterzwemmen) krijg je een boost adrenaline en endorfine en dat geeft je een oppeppend gevoel.
  5. Het is beter voor je huid (komen we hieronder ook nog op terug): warm water (en zeep) drogen je huid namelijk uit. Door koud te douchen trekken niet alleen je spieren en bloedvaten samen, maar ook je poriën, waardoor vuil op afstand blijft.
  6. Het is goed voor je immuunsysteem. Door koud te douchen gaat je bloeddruk naar beneden en je stofwisseling omhoog (ook fijn). Omdat je lichaam ineens wordt blootgesteld aan extreme kou, krijgt je immuunsysteem een boost, omdat je lijf zich wil verweren tegen eventuele ziektes.
  7. Het zorgt voor het herstel van je spieren na een zware training. Het is niet voor niets dat topsporters regelmatig een ijsbad nemen. Daarvoor geldt trouwens dat je 24 minuten in een ijsbad moet zitten (het kan dus altijd nog erger zou je kunnen zeggen, dan is een paar minuten onder de koude douche peanuts).

Korter douchen

Maar goed, we moeten ook eerlijk zijn: koud douchen is niet voor iedereen weggelegd. Daar waar maar 14% daartoe bereid is, is een aanzienlijk hoger percentage van 40% bereid om korter te douchen voor het milieu -en de portemonnee natuurlijk. Daarmee bespaar je ook veel water en gas. Douche je bijvoorbeeld 5 minuten in plaats van de gemiddelde 9 minuten per keer, dan bespaar je op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Bij een gasprijs van €1,74 bespaar je daarmee €130 per jaar op je energierekening, zo is te lezen op de site van BNNVara. Dat is niet zoveel als met koud douchen, maar het scheelt wel. Met korter douchen kan je op jaarbasis trouwens ook zo’n 120 miljoen m3 water besparen, ook geen overbodige luxe met droge zomers als deze.

Minder vaak onder de douche

Een andere optie om je energierekening te verlagen, is natuurlijk minder vaak douchen. Zo bespraken we eerder al de trend dat mensen minder vaak of helemaal niet meer onder de douche gaan en minder (of geen) zeep en shampoo gebruiken. Vaak is een nat washandje hier en daar al voldoende om eventuele nare geurtjes te lijf te gaan en minder douchen is bovendien vele malen beter voor je huid en haar. “Twee maal per week douchen is meer dan genoeg,” zegt ook dermatoloog Ellen de Haas in de podcast Alledaagse Vragen. Zeker als je de hele dag voornamelijk achter je PC zit, want dan transpireer je nauwelijks en maak je jezelf ook niet vies.

Minder zeep en shampoo

Douchen met warm water en zeep haalt het vet van je huid, dat ons nou juist beschermt tegen onder andere uitdroging. De cosmetica industrie speelt hier natuurlijk handig op in door ons allerlei bodylotions en crèmes aan te bieden, maar als we dat vet überhaupt niet wegwassen, hebben we die producten ook niet (of veel minder) nodig. En dat scheelt ook weer in de portemonnee. Uiteindelijk krijg je dus gezonder (en stralender) huid en haar van minder douchen, koud douchen en minder zeep en shampoo gebruiken.

In bad

En voor wie denkt: wat een gedoe, ik ga wel in bad om mijn energierekening te verlagen: dat kost nog meer water, energie en dus geld dan een douchebeurt. Hoe dat zit, lees je hier. Het beste is dus echt even doorbijten en onder die koude douche gaan staan (en dat hoeft -in de meeste gevallen- dus heus niet elke dag, want minder douchen kan prima). Maar dan heb je ook wat: een beter milieu én een lagere energierekening.

Wat is jouw ervaring met koud douchen? En hoe houd jij je energierekening binnen de perken? Deel je tips door hieronder een reactie achter te laten.

Lees ook: 48 manieren om zelf op een eenvoudige manier energie te besparen.

Over de schrijver

3 gedachten over “Zo bespaar je 600 euro op je energierekening”

  1. zeer koel ( niet koud) douchen doe ik al diverse jaren, 2 a 3 x per week ( kan sterk afhangen wat ik die dag gedaan heb.)en gebruik een weinig douche-olie. Die smeer ik eerst globaal in en spoel daarna af; duur? 2 a 3 min. Meer water spendeer ik in feite aan de douchecabine schoonmaken.Overige dagen een washand die het belangrijkste werk doet.

Reacties zijn gesloten.